Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CAO voortgezet onderwijs

AOb en CNV niet tot onderhandelen bereid

Utrecht, 18 november 2008 - AOb en CNV Onderwijs hebben vandaag aan het eind van de ochtend het cao-overleg verlaten. De derde vakcentrale, CMHF/MHP, heeft aangeven dat er voldoende basis is voor vervolgoverleg. De VO-raad heeft de bonden een innovatief en interessant voorstel gedaan om de werkdrukverlaging substantieel te verlagen. AOb en CNV waren niet bereid dit voorstel te bespreken. Zij hebben eenzijdig een dictaat op tafel gelegd met centrale afspraken over werkdrukverlaging. Zij waren niet tot verdere onderhandelingen bereid.

Het uitgangspunt van het voorstel van de VO-raad is dat elke docent individueel recht krijgt op een persoonlijke invulling van werkdrukverlaging. Dat kan zijn lestaakvermindering, maar ook een vermindering van niet-lesgebonden taken, zoals surveilleren of mentoruren. Het voorstel van de VO-raad is gebaseerd op gesprekken met het personeel over werkdrukverlaging. Daaruit blijkt dat je werkdruk moet oplossen op individueel en schoolniveau. Uitgangspunt is dat er 1% van de financiële ruimte beschikbaar is voor werkdrukverlaging. Werkgevers willen zonder meer dat dit geld ten goede komt aan het personeel.

Over een meer dan marktconforme loonsverhoging van 7% bestaat al overeenstemming. Ook een aantal afspraken speciaal voor het onderwijsondersteunend personeel (OOP) staat al vast. Het OOP krijgt extra recht op scholing en het OOP tot en met schaal 8 ontvangt een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro.

De VO-raad is bereid op elk moment weer aan tafel te gaan.

/////////////

Meer informatie /