Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam 17 november 2008

Kunstwerk voor slachtoffers Schipholbrand verhuist in onderdelen

Op zondag 26 oktober werd bij het detentiecentrum op Schiphol-Oost de derde herdenking gehouden voor de slachtoffers van de brand die daar op 26-27 oktober 2005 plaatsvond. Tijdens deze herdenking werd bij het detentiecentrum een kunstwerk geplaatst.

Het kunstwerk bestaat uit drie lindeboompjes, geplaatst in aarde die in de Hoofdvaartkerk is overgedragen aan de overlevenden, een boom van aluminium, een schilderij en de elf houten zuilen die er al sinds 2006 staan. De kunstboom en het schilderij zijn de dag voor de herdenking gemaakt door overlevenden en bij de herdenking betrokken kunstenaars. Het initiatief voor het kunstwerk is genomen door de Verenigde Overlevenden van de Schipholbrand in samenwerking met M2M Radio (Migrant to Migrant) en Het Blauwe Huis.

Omdat het werk in deze vorm niet op de huidige locatie bij het detentiecentrum kan blijven staan wordt er in overleg en samenspraak met de gemeente Haarlemmermeer gekeken naar andere mogelijkheden en locaties. De elf houten zuilen (één voor elk van de dodelijke slachtoffers) die in de schelpstrook langs het hek van het cellencomplex staan zullen hier blijven staan. Voor de overige onderdelen wordt in overleg met alle betrokkenen door de gemeente een voorstel gedaan voor een mogelijke locatie. Op donderdag 20 november zal om 13.00 de aluminium kunstboom weggehaald worden en het schilderij is al binnen het complex opgeslagen. M2M Radio heeft in overleg met de betrokkenen besloten de lindebomen over te dragen aan de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente zal een nieuwe locatie zoeken in de nabijheid van het detentiecentrum Daarnaast zal M2M waar mogelijk bij toekomstige herdenkingen samenwerken met de gemeente Haarlemmermeer en andere bij de herdenking betrokken partijen.

Dit alles is uiteraard voorgelegd aan de overlevenden. Verder bezoekt een aantal van hen woensdagochtend de Rotterdamse Rechtbank om steun te geven aan Miloud Fritass. Fritass zat tijdens de Schipholbrand in cel K1 en dreigt nu als criminele illegaal uit te worden gezet. De delegatie van de overlevenden zal een onderdeel van het kunstwerk, een boomblad in de vorm van een hart, aan Miloud Fritass overhandigen. Een hart onder de riem.

M2M Radio is onderdeel van 'Gast'Vrij', een samenwerkingsverband van kunstproject Het Blauwe Huis met de European Cultural Foundation en zend elke vrijdagavond (19.00-22.00) live uit vanuit Het Blauwe Huis op m2m.streamtime.org.

Noten voor de redactie:
Voor informatie over de herdenking kunt u contact opnemen met Jo van der Spek (T 06-24148872 / E m2m@streamtime.org) en meer informatie over Migrant to Migrant Radio en de Vetrokken Gezichten campagne is te vinden op m2m.streamtime.org en www.vertrokkengezichten.net. De betrokken kunstenaars en overlevenden zijn Jo van der Spek, Cheikh 'Papa' Sakho, Jos Zandvliet, Pooja Pant, Saleh Hassan Faris, Ferdouz Ara Lovely, Martin Travers en Mark Groen.

Het Blauwe Huis is een kunstproject van Jeanne van Heeswijk i.s.m. Dennis Kaspori en Hervé Paraponaris, tot stand gekomen met steun van AFK, de Alliantie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Digitale Pioniers, ECF, Mondriaan Stichting, Stichting DOEN, VSB Fonds en Waterstad 3. Voor informatie over Het Blauwe Huis kunt u contact opnemen met Irene den Hartoog (T 06-3859 5379 / E info@blauwehuis.org).