Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - 18 november 2008

Sociale Dienst Amersfoort de beste van Nederland

De Amersfoortse sociale dienst is vandaag gekozen tot de beste van Nederland. Die keuze werd gemaakt door het publiek dat deelnam aan een studiedag van Interwerk BV. Een deskundige jury nomineerde Amersfoort samen met de sociale dienst van Ooststellingwerf en de regionale sociale dienst van Alblasserwaard-Oost/Vijfheerenlanden voor deze verkiezing.

De verkiezing tot beste sociale dienst werd uitgeschreven door Interwerk BV, een advies- en detacheringsbureau op o.a. het gebied van werk en inkomen. Interwerk organiseerde vandaag de studiedag 'Succesfactoren van de beste sociale dienst van Nederland' in Nieuwegein. Eddy Karrenbelt, hoofd sociale dienst Amersfoort, heeft hier een met cijfers onderbouwde presentatie gegeven van de succesfactoren van Amersfoort. Die spraken het publiek zo aan dat zij Amersfoort op de eerste plaats zetten.

Gemeenten die meededen aan de verkiezing werden in de voorronde door een onafhankelijke jury beoordeeld op klantgerichtheid, doelmatigheid, innovatie, bedrijfsvoering en rechtmatigheid. Amersfoort scoort vooral opvallend goed op de categorieën kantgerichtheid en innovatie. Daarmee passeerde Amersfoort de inzendingen van grote gemeenten als Amsterdam, Almere en Zwolle. Wethouder Arriën Kruyt van sociale zaken: ,,Omdat ik weet hoe goed onze sociale dienst is, had ik eigenlijk niet anders verwacht dan dat we zouden winnen. Ik ben dan ook trots op onze mensen, onze aanpak en deze prijs''.

Sluitende aanpak van uitkeringsgerechtigden
Jury en publiek waren vooral onder de indruk van de sluitende systematiek die Amersfoort heeft gecreëerd voor de uitkeringsgerechtigden. Samen met het CWI heeft de sociale dienst een verkorte intake 'morgen beginnen' ingevoerd. De cliënten worden bij binnenkomst gestimuleerd om snel aan het werk te gaan. Lukt dit niet direct dan krijgt de cliënt een traject. Op basis van de re-integratieladder wordt elke cliënt een passend instrumentarium geboden. De sociale dienst heeft hiervoor een ruime keuze uit een 50-tal instrumenten. Voor jongeren wordt uitval voorkomen. Door het matchen van bestanden (ROC, Suwi etc.) worden de jongeren zonder startkwalificatie geselecteerd en zo nodig worden deze jongeren opgezocht om er samen aan te werken dat ze alsnog een startkwalificatie halen.

Besluiten van hoog niveau
Bij de Amersfoortse sociale dienst worden relatief gezien de minste bezwaarschriften ingediend. Van deze bezwaarschriften is slechts 4,3% gegrond. Deze score is de op 1 na beste. Dit toont aan dat de kwaliteit van de besluiten een hoog niveau heeft.

Noot voor de redactie,