Ingezonden persbericht


dinsdag 18 november 2008

Collega-koks kiezen Sergio Herman tot beste chef-kok

Amsterdam, 18 november 2008 - In Elsevier THEMA Feestmaand is deze week bekendgemaakt welke chef-kok in 2008 door zijn collega's als beste is gekozen. Waar andere restaurantgidsen werken met anonieme recensenten of afgaan op het oordeel van het publiek, vraagt Elsevier Thema naar het oordeel van de vakmensen zelf: de chef-koks van Nederland.

Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis is voor de vierde keer op rij met een grote meerderheid van stemmen tot winnaar gekozen. Jonnie Boer van de Librije in Zwolle, eveneens bekroond met drie Michelinsterren, en Hans van Wolde van tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht zijn respectievelijk als tweede en derde op de ranglijst geëindigd.

Opvallend in deze top-20 is verder de entree op nummer 12 van Onno Kokmeijer, executive chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam en de waardering die de chefs nog altijd hebben voor de verdiensten van Robert Kranenborg, die afgelopen jaren niet als chef in een keuken werkte, maar als culinair adviseur zijn vakkennis doorgeeft.

De chef-koks die Elsevier heeft uitgenodigd deel te nemen aan de enquête hebben aantoonbare culinaire prestaties geleverd. Hun restaurant moet minstens één Michelinster hebben of zijn aangesloten bij een van de volgende organisaties: Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d'Europe, Les Étapes du Bon Goût, Relais du Centre, Les Patrons Cuisiniers, Châteaux et Résidences Gastronomique of Euro-Toques.

De koks kregen een vragenformulier toegestuurd met daarin de vraag om hun vijf favoriete koks te noemen. In totaal hebben 155 chef-koks hun oordeel gegeven. Elke vermelding werd gewaardeerd met een punt en het totaal aantal punten bepaalde de positie op de ranglijst.

De volledige top-20 en 36 eervolle vermeldingen zijn te vinden in Elsevier THEMA Feestmaand van deze week. In dit nummer treft u verder een interview met de Britse driesterrenchef Gordon Ramsay, een essay van Karina Wolkers over haar culinaire herinneringen aan Jan Wolkers, en een interview met Hans Teeuwen. Bovendien staat Elsevier Thema Feestmaand vol met cadeausuggesties voor de feestdagen op het gebied van literatuur, film, muziek, cosmetica, servies, kleding en accessoires, wijn en games.

Lees ook het artikel op elsevier.nl
Wilt u geen persberichten via e-mail meer ontvangen, stuurt u dan een e-mail aan webredactie@elsevier.nl met uw e-mailadres. U wordt dan van de e-maillijst verwijderd.

----------