Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht Verkenningen Special

18 november 2008

Gelovigen onderzoeken de grenzen van het beeld

Gluren tussen je vingers

Wat vinden gelovigen gênant of onbehaaglijk in de verbeelding van religie, hoe ervaren andersgelovigen dezelfde beelden? Kosmopolis Den Haag verzorgde een bijeenkomst over dit thema, de NMO deed de online registratie.

De bijeenkomst was de eerste van een serie ontmoetingen onder de noemer Don't look now - beelden om van af te zien. Tijdens deze ontmoeting draaide alles om religie. Hoe gaan gelovigen en andersgelovigen om met dezelfde beelden, wat is onacceptabel en wat niet? De bijeenkomst, georganiseerd door Kosmopolis Den Haag, vond plaats op 14 oktober 2008 in het Filmhuis aldaar. De Nederlandse Moslim Omroep interviewde de sprekers en verzorgde een internetregistratie van de bijeenkomst en interviews. Het geheel is vanaf nu te zien op nmo.nl.

De bijeenkomst bleek dè gelegenheid om ingesleten standpunten te herzien. De sprekers, vertegenwoordigers van diverse religies, lieten zien hoe binnen hun religie het beeld wordt beoordeeld. Hierbij relativeerden ze dogma's die onaantastbaar leken en openden ze nieuwe inzichten. Imam Abdulwahid van Bommel liet zien dat het verbod op beelden binnen de islam niet zo streng is als vaak wordt verondersteld. Filosoof Ger Groot toonde aan dat dubbelzinnige beelden onvermijdelijk zijn als het gaat om de uitbeelding van het heilige, gruwelijk en tegelijk eye candy. Andere sprekers waren de Belgische onderzoekster Karima Joundi, hindoepriester Attry Ramdhani, predikant Willem Jansen en rabbijn Albert Ringer.

NMO-radiomaker Monique Swart sprak met al deze sprekers. Deze interviews staan nu, samen met een registratie van de lezingen en discussies, online op nmo.nl.

Over de NMO
De NMO ziet het als haar taak om over de grenzen van verschillende stromingen en etniciteiten heen, de eenheid en verscheidenheid binnen de islam in Nederland zichtbaar te maken. Daarnaast beschouwt de NMO het als haar opdracht om het bestaande vijandsbeeld van de islam te bestrijden, zonder daarbij in te boeten aan zelfkritiek. Met deze missie voor ogen wil de NMO een bijdrage leveren aan een verbetering van de relatie van moslims met anderen in de Nederlandse samenleving.