Gemeente Maastricht

Maastricht valt landelijk in de prijzen voor haar afvalbeleid

De Gemeente Maastricht valt landelijk in de prijzen voor haar afvalbeleid. De gemeente heeft zowel de gouden glasbak als de kunsstofkanjer gewonnen. De prijzen werden uitgereikt op het landelijk afvalcongres en trots in ontvangst genomen door Wethouder Hazeu van Maastricht.

De gouden glasbak is een initiatief van Stichting Duurzaam Verpakkingsglas en wordt uitgereikt aan die gemeente die het meeste glas per inwoner verzameld. De stichting stimuleert de kringloop van glazen verpakkingen. In de stedelijkheidsklasse van Maastricht zamelt Maastricht het meeste glas in; namelijk 31 kilo per inwoner. In de grotere en kleinere steden vielen Haarlem, Vught, Nuenen en Veere ook in de prijzen.

De prijs bestaat uit een 'gouden' glasbak en een geldprijs van ¤ 2.500,-. De geldprijs wil de gemeente besteden aan voorlichting over nut en noodzaak van afvalscheiding op scholen. De kunststofkanjer wordt uitgereikt door de Stichting Nedvang (Nederlandvanafvalnaargrondstoffen).

De prijs wordt uitgereikt aan die gemeente die het meeste kunststof per hoofd van de bevolking inzamelt. Ook speelt in de beoordeling het voorzieningenniveau een rol en het communicatiebeleid. De gemeente Maastricht heeft vorig jaar 7.5 kilogram per inwoner aan kunststof flessen en flacons ingezameld. In totaal is dit 900 ton.

Wethouder Hazeu ziet de prijzen als een erkenning voor de jarenlange inzet op het gebied van gescheiden inzameling van afvalstromen. Hazeu: 'ik draag de prijzen op aan al die burgers van onze stad die op voortreffelijke wijze hun afval gescheiden aanleveren op de mileuperrons en de milieuparken in de stad'.