Gemeente Lochem


Lochem scoort hoog met tevredenheid ondernemers

De ondernemers van Lochem geven hun gemeente met een 6,7 de op een na hoogste score van Gelderland. Alleen Wijchen wordt met een gemiddelde van 7,0 door de eigen ondernemers hoger gewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat MKB Nederland liet uitvoeren. Het onderzoek werd ondersteund door het Ministerie van EZ en Kamers van Koophandel Nederland.

De ondernemers konden de tevredenheid over de eigen gemeente (het ondernemersklimaat) waarderen. Verder werd het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente gemeten. De communicatie en het beleid voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) werd beoordeeld op zaken als de aanwezigheid van een aanspreekpunt voor ondernemers, website en structureel overleg. Tenslotte werd ook gekeken naar de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het MKB.

Het onderzoek werd landelijk gehouden en er deden 15.000 ondernemers aan mee. Binnen de regio Stedendriehoek/Noordwest Veluwe rolde Deventer als beste uit de bus. De ondernemers noemen als sterk punt van Lochem onder andere de goede communicatie met de gemeente. De bedrijvencontactfunctionaris wordt daarbij hoog gewaardeerd. Als verbeterpunt wordt onder andere de snelheid van de vergunningverlening genoemd.

Geïnvesteerd
Wethouder Economische Zaken Berend Jan Bussink is blij maar niet echt verrast door de goede waardering van de ondernemers. "We hebben de afgelopen jaren immers flink geïnvesteerd in de contacten met en de structuur van het bedrijfsleven in onze gemeente. Denk maar aan het aanstellen van een bedrijvencontactfunctionaris, het invoeren van de jaarlijkse business-to-businessdagen, de Ondernemers Academie Oost heeft zich in Lochem gevestigd."

Duurzaam
Daar komt nog eens bij dat Lochem ook investeert in duurzame bedrijventerreinen zoals de Hanzeweg en Aalsvoort West. "We willen goed verzorgde bedrijfsterreinen met een juiste mix aan bedrijven, zodat zo'n terrein ook na vijftien jaar nog aantrekkelijk is. We willen bovendien bedrijven ook laten profiteren van elkaar. Zo sloten we een onlangs een convenant met Friesland Foods om de restwarmte van dat bedrijf bij andere bedrijven te gaan inzetten. Zo ben je duurzaam bezig."