Ingezonden persbericht


Persbericht
18 november 2008

Conferentie over geldcrisis: arme landen meenemen bij veranderingen in het monetaire stelsel

Vrijdag 14 november bespraken experts uit de bankwereld op de conferentie "Innovatie in Ontwikkelingssamenwerking" in Amersfoort minder bekende oorzaken van de geldcrisis, zoals de concentratie van koopkracht bij de rijksten (alleen al 60 miljard aan bonussen op Wall Street) en geldschepping tegen rente. Geconstateerd werd dat het monetaire stelsel nog nooit goed heeft gewerkt voor arme landen. De speculatiekracht van de financiële markten dwingt arme landen hun munten te duur te houden met hoge binnenlandse rentes wat de economie remt en onnodige werkloosheid creëert.

Gert van Maanen, voormalig directeur van Oikocredit en Nedlloyd noemde als oplossing de invoering van de Tobin tax die speculatieve transacties belast. Henk van Arkel, directeur van de Social Trade Organisation lichtte de mogelijkheid toe om het IMF om te bouwen tot een Internationale Clearing Unit die de internationale handel reguleert, zoals de beroemde econoom Keynes ooit voorstelde.

De slotconclusie van de deelnemers was dat nu het geldsysteem ter discussie staat, ook het belang van arme landen meegenomen moet worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Vink. tel. 030 - 2314314
jaap.vink@socialtrade.org

met vriendelijke groet,

Jaap Vink
Social Trade Organisation
Oudegracht 42
3511 AR Utrecht