Ingezonden persbericht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders Utrecht


1 Bomenvisie Stationsgebied vastgesteld
Het college heeft de bomenvisie Stationsgebied vastgesteld. In de bomenvisie Stationsgebied staat hoe het college wil omgaan met de circa 1.000 bomen in dit deel van het Utrechtse centrum. Behalve aan de leefkwaliteit in de stad, leveren bomen een belangrijke bijdrage aan de ruimtelijke structuur in een stad. Bomen zijn belangrijk voor de stad en dus ook voor het Stationsgebied van Utrecht, waar bomen de plaats krijgen die ze verdienen.

Als gevolg van de planontwikkeling in het Stationsgebied moet een flink aantal bomen verdwijnen. Deze worden echter gecompenseerd door nieuwe bomen zodat het aantal bomen minimaal hetzelfde blijft als bij de aanvang van de werkzaamheden. Op dit moment staan er zo'n 1.000 bomen in het Stationsgebied. Daarvan moet ongeveer de helft van dit aantal, 564 stuks, verdwijnen. Dit om plaats te maken voor nieuwbouw, verbouw en de aanleg van de singel. Van dit aantal kunnen er zo'n 120 bomen verplant worden. Voor het aantal bomen dat wordt gekapt, komen nieuwe bomen. De gemeente gaat daarvoor zo groot mogelijke bomen kopen. Bovenstaande zaken staan in de bomenvisie.

De bomenvisie is een werkdocument. Dit houdt onder andere in dat bij toekomstige afzonderlijke (bouw)projecten ook nog bomenparagrafen komen waarin afwegingen voor rooien, handhaven of verplaatsen worden gemaakt. De bomenvisie Stationsgebied is een eerste uitvloeisel van de stadsbrede nota Bomenbeleid, die moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Over een paar maanden volgt nog een notitie over groene daken en gevels om het beeld van een groen en duurzaam Stationsgebied verder vorm te geven.

De bomenvisie Stationsgebied is digitaal beschikbaar.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15


2 Presentiegeld stembureau omhoog
Burgemeester en wethouders stellen voor om het presentiegeld voor leden van stembureaus in Utrecht te verhogen. Nu het stemmen weer met potlood en papier gebeurt, kost het tellen van de stemmen veel tijd. Daar mag volgens het college een hogere vergoeding tegenover staan. Sinds 2002 krijgen leden van een stembureau een vergoeding van ¤ 125,-. De ppersoon die de uitslag bij de gemeente inlevert, ontvangt ¤ 10,- extra. Hiervoor bemannen de medewerkers het stembureau vanaf 7.00 uur. In de nieuwe situatie zullen zij hun werkzaamheden pas rond middernacht kunnen afronden. Het college stelt voor om de vergoeding te verhogen tot ¤ 180,- per dag en ¤ 10,- voor het inleveren vanvan de uitslag. Voor het tellen van de stemmen is assistentie nodig. Daarom wil het college assistenten aanstellen die tegen een vergoeding van ¤ 30,- komen helpen nadat de stembussen zzijn gesloten.

Meer informatie: Marion van der Voort, 030 - 286 11 40


3 Succes bij integrale aanpak bedrijfscontroles De gemeente gaat door met een integrale aanpak van bedrijfscontroles. De gezamenlijke controle door Bouwbeheer, Milieu en Brandweer van zeventien geselecteerde brandgevaarlijke bedrijven (bedrijven met een hoge vuurbelasting zoals bedrijven met grote houtopslag) heeft aanzienlijke veiligheidswinst opgeleverd. In een aantal gevallen waren bij deze bedrijven flinke investeringen nodig om te voldoen aan geldende wet en regelgeving - om zo kans op brandoverslag en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Bij de integrale aanpak van de bedrijfscontroles loopt de gemeente Utrecht landelijk voorop. Het komend jaar wordt de gezamenlijke aanpak van Bouwbeheer, Milieu en Brandweer voortgezet bij bedrijven met een minder hoog risicoprofiel.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 11 68


4 Draagvlakmeting naar de invoering van betaald parkeren in een deel van Lombok, Welgelegen en Rubenslaan en omstreken Bewoners van een deel van Lombok, Welgelegen en Rubenslaan en omstreken hebben de gemeente Utrecht verzocht om het draagvlak voor de invoering van betaald parkeren te meten. Op 4 november heeft het college besloten in te stemmen met het houden van een draagvlakonderzoek in de betreffende buurten. Het onderzoek wordt in november 2008 uitgevoerd. Het draagvlakonderzoek vindt plaats door middel van het verspreiden van een vragenlijst, die aan alle bewoners en bedrijven die gevestigd zijn in de enquêtegebieden wordt toegezonden. De afbakening van de buurten is bepaald aan de hand van de herkomst van bewonersverzoeken en de parkeerdruk:
- het enquêtegebied in Lombok wordt omsloten door de volgende straten: Leidsekade, Abel Tasmanstraat en JP Coenstraat (zelf niet inbegrepen).
- het enquêtegebied in Welgelegen wordt omsloten door de volgende straten: Ravellaan, Kanaalweg, Weg der Verenigde Naties (zelf niet inbegrepen), Vivaldiplantsoen (zelf niet inbegrepen) en de Bartoklaan (zelf niet inbegrepen).
- het enquêtegebied in Rubenslaan en omstreken wordt omsloten door de volgende straten: Rubenslaan (zelf niet inbegrepen), spoor, Notebomenlaan (zelf niet inbegrepen) en de Fockema Andrealaan.

Als uit de resultaten van de draagvlakonderzoeken blijkt dat een meerderheid van de respondenten voor de invoering van betaald parkeren heeft gestemd, dan zal betaald parkeren worden ingevoerd in de eerste helft van 2009. Over de uitslag van de draagvlakonderzoeken worden alle bewoners en bedrijven in de enquêtegebieden geïnformeerd door middel van een wijkbericht.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 111 68