Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag, dinsdag 18 november

Ontwerpbestemmingsplan voor Binckhorst Zuid en Park

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de bestemmingsplanprocedure voor Binckhorst gewijzigd. In plaats van een bestemmingsplan voor de gehele Binckhorst voor de komende twintig jaar wordt nu een ontwerpbestemmingsplan voor het gebied Binckhorst Zuid en Park ter inzage gelegd. Dit plan moet in tien jaar zijn uitgevoerd.

'Naast de binnengekomen (inspraak)reacties op het
ontwerpbestemmingsplan Nieuw Binckhorst heeft ook de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening invloed op dit besluit gehad', stelt Peter Smit, verantwoordelijk wethouder voor Binckhorst. 'Deze wet voorziet onvoldoende in zo'n lange planperiode. We willen niet dat de Binckhorst op dit punt een juridisch proefkonijn wordt.' Het gewijzigde ontwerpbestemmingsplan voor Binckhorst Zuid en Park en het bijbehorende milieurapport (plan-MER) wordt in het voorjaar van 2009 ter inzage gelegd, waarna het ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden.

Ondanks de procedurele aanpassing wordt vastgehouden aan de uitgangspunten zoals die zijn vastgelegd in het Masterplan Nieuw Binckhorst. De gemeenteraad stemde op 6 maart 2008 in met dit plan om het verouderde industrieterrein te transformeren tot een gemengd stedelijk gebied met ruimte voor woningen, kantoren, bedrijven, vrijetijdsvoorzieningen en een stadspark.

Binckhorst Zuid en Park
Het plangebied Binckhorst Zuid en Park wordt globaal begrensd door het verlengde van de Poolsterstraat, de Utrechtsebaan, het verlengde van de Maanweg en de Trekvliet. Binckhorst Zuid wordt een stedelijk gebied, in aansluiting op de bebouwing van Rijswijk en Voorburg. Het Park in het midden van de Binckhorst wordt ruim 16 hectare en leent zich voor publieke attracties en gebruiksmogelijkheden, waaronder sport, spel, cultuur en kunst.

De herontwikkeling van het totale Binckhorst-gebied vergt ruim twintig jaar. Bij deze ingrijpende transformatie van het bedrijventerrein werkt de gemeente Den Haag samen met Rabo Bouwfonds en BPF Bouwinvest.

Noot voor de redactie,