Ingezonden persbericht


Minister Klink nekt kleine horecaondernemer

WOERDEN, 18 november 2008

Vanmiddag sprak Koninklijke Horeca Nederland met minister Klink over de gevolgen van de invoering van het rookverbod. Het lijkt alsof de minister alles van tevoren al in scène had gezet. "De minister wil helemaal niet dat er overlevingskansen zijn voor de kleine horecaondernemer, hij laat ze volledig in de kou staan", aldus Lodewijk van der Grinten na afloop van de bijeenkomst. De minister bagatelliseert en kijkt erg dogmatisch naar het probleem van vooral de kleine horecaondernemer. We houden er dan ook ernstig rekening mee dat onze leden zich distantiëren van het rookverbod.

"Het is ongelofelijk dat hij niet tegemoet wil komen aan de problemen die hij bij de kleine horecaondernemer neerlegt. Tussen de 1.500 en 3.000 horecaondernemers dreigen door het rookverbod nu ten onder te gaan." Een aantal weken geleden hebben we de minister duidelijk laten zien wat de grote omzetgevolgen zijn en tegen welke knelpunten de horecaondernemer tegen komt. Hij wil daar echter helemaal niets aan doen en neemt de horecabranche nu niet serieus. De horecabranche snapt dat de overheid wil dat onze kinderen later niet meer roken, maar is realistisch en dan moet het rookverbod wel duidelijk, helder en te organiseren zijn".

Van der Grinten: "Dat minister Klink nu geen duidelijk antwoord heeft gegeven, is een ernstige zaak." Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod. Het is een ernstige zaak dat hij niet in alle redelijkheid met ons naar oplossingen wil kijken. Koninklijke Horeca Nederland begrijpt waarom sommige collega's de asbakken weer neerzetten. Zij vrezen voor hun broodwinning en pensioen.

De invoering van het rookverbod leidt nu in de uitvoering tot buitenproportionele gevolgen voor vooral de kleine horecaondernemer. We willen dat deze gedupeerde ondernemers naar alle redelijkheid worden gecompenseerd. Op 9 december komen de leden in de Ledenraad bij elkaar en we zijn bang dat veel leden van onze branchevereniging niet langer achter het rookverbod staan.

De chaos die nu is ontstaan is een rechtstreeks gevolg van het beleid van de minister. De leden van Koninklijke Horeca Nederland wilden heldere en werkbare antwoorden op de volgende knelpunten:
1. Handhaven van het rookverbod en anders rookverbod opheffen
2. Roker strafbaar stellen, zoals in bijna alle Europese landen
3. Compensatieregeling voor zwaar gedupeerde ondernemers
4. Illegale zuipketen aanpakken

5. Gemeenten moeten zich soepel opstellen

|Noot voor de redactie -