College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Nieuw lectoraat ZorgGericht Bouwen in Arnhem

Lectoraat ZorgGericht Bouwen wil HAN-studenten toerusten voor nieuw opdrachtgeverschap in de zorg. Tom Vroon en Jarno Jillesen nemen als lector deze taak op zich.

18 november 2008 - De Nederlandse hogescholen manifesteren zich naast hun traditionele opleidingstaken steeds meer als onderzoeksinstituut en kenniscentrum. Bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben lectoraten hierbij een belangrijke functie. Dat zei HAN-bestuurder Kristel Baele in haar introductie van het lectoraat ZorgGericht Bouwen dat de Faculteit Techniek in 2008 heeft ingesteld. De lectoraten moeten enerzijds focus brengen in het onderzoek van de HAN, door structurele samenwerking, multidisciplinair en multisectoraal, en zijn anderzijds van belang voor de dienstverlening aan derden. Daarnaast verwacht de hogeschool een bijdrage aan het duurzame onderwijs, dat zij als haar taak ziet. Het lectoraat ZorgGericht Bouwen heeft als missie "Het aanleren van een gebruikersgerichte aanpak aan alle technici die opgeleid zijn via de HAN faculteit Techniek binnen een zorg en techniek gerelateerde context". Twee lectoren, Tom Vroon (rechts op de door Rob Gieling gemaakte foto) en Jarno Nillesen, zullen het dragen. Mr. Tom Vroon (1950) is als bestuurder al vele jaren werkzaam voor de zorg, op dit moment als vice-voorzitter van het College bouw zorginstellingen. En ir. Jarno Nillesen (1965), architect en partner bij Wiegerinck Architecten in Arnhem, heeft bijgedragen aan vele bouwprojecten in de zorg. In hun gezamenlijke entreerede "Wie een toren bouwt ..." gaven zij op 12 november 2008 aan waarmee zij zich willen bezighouden.

Bouwen en gezondheid Tom Vroon ging vooral in op het institutionele kader van de zorg en de grote veranderingen die zich daarin voordoen. De nieuwe wetgeving heeft het juk van de overheid vervangen door marktwerking en gereguleerde concurrentie. Daardoor ontstaan in de zorg andere verhoudingen die meer risico betekenen voor de zorginstellingen. Vier thema's zijn voor het nieuwe lectoraat van belang: het toegenomen gebruik van zorg, de stijging van de zorgkosten, de snel veranderende trends in gezondheidskenmerken en de beperkte beschikbaarheid van personeel voor de zorg. Enerzijds betekent dit een ambitieus en omvangrijk bouwprogramma, anderzijds een remmende onzekerheid. Dat vraagt om een nieuw, ondernemend opdrachtgeverschap in de zorgbouw. Jarno Nillesen ging op dat thema door met een beschouwing over bouwen en gezondheid. Hij benadrukte het belang van een integrale visie, uitgaande van de gedachte dat gezondheid meer is dan het slikken van pillen en bouwen meer dan het stapelen van stenen. Bouwen is in zijn ogen zowel een structureel als een existentieel fenomeen, een samengaan van wonen en zijn. De ontwerpopgave voor de toekomst is 'het vinden van flexibele, universele structuren, maar met aandacht voor de menselijke ziel'. Hij illustreerde zijn betoog met een aantal voorbeelden en kwam uit bij twee eigen projecten, het in schillen ontworpen Gelre Ziekenhuis (locatie Zutphen) en het winnende prijsvraagontwerp Snoezelthuis. Herbezinning op universaliteit is een goed uitgangspunt, mits met aandacht voor het specifieke en individuele.

Tot slot van de bijeenkomst memoreerde lector Vroon de taken die hij voor zich zag: het toerusten van jonge mensen voor de nieuwe vorm van opdrachtgeverschap, gericht op de buitenwereld en met als diepste motief de kwetsbare mens.