Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Buitenpost, dinsdag 18 november 2008.

Minder regels voor burgers en bedrijven

De NOFA-gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. hebben de ambitie om het aantal regels voor burgers en bedrijven te verminderen en complexe en tijdrovende regels simpeler te maken. Dit scheelt inwoners en bedrijven in Noordoost Fryslân, maar ook de NOFA-gemeenten zelf, veel tijd en geld.

De gemeentelijke regels en procedures zijn door het adviesbureau Lexnova doorgelicht om te kijken welke overbodig zijn of eenvoudiger kunnen en hoe dit zou kunnen. Dit heeft geresulteerd in een rapport met daarin concrete voorstellen om de regeldruk te verminderen. Eise van der Sluis, gemeentesecretaris in Achtkarspelen, nam het rapport vandaag namens de vier gemeenten in ontvangst.

Nu gaat elke NOFA-gemeente kijken welke maatregelen ingevoerd gaan worden in de eigen gemeente. Dit zal in het voorjaar van 2009 duidelijk zijn. Het verder digitaliseren van gemeentelijke diensten is daarbij belangrijk, want dit bespaart veel tijd en geld.

Landelijk voorbeeldproject
Voor het verlenen van bijzondere bijstand is onderzocht of de cliënt kan volstaan met een eenvoudige aanvraag of dat bijzondere bijstand voor bepaalde categorieën automatisch kan worden verleend. Daarnaast is gekeken of een nieuwe systematiek van bijstandsverlening kan worden ontwikkeld, die administratief eenvoudiger is. Deze nieuwe systematiek kan als landelijke pilot dienen. Inwoners kunnen via allerlei regelingen nog aanvullingen krijgen op hun uitkering, maar dit is nu vaak ingewikkeld en onduidelijk.

Voor het uitvoeren van dit onderzoek hebben de NOFA-gemeenten een subsidie van het Ministerie van Financiën gekregen. Elke NOFA-gemeente beschikte over een bedrag van E 16.913. Daarnaast betaalde elke gemeente E 5.587 mee.