Gemeente Leeuwarden

Persbericht, 18 november 2008

Leeuwarden voert dwangsomregeling bij niet tijdig besluiten in

B. en w. gaat de raad voorstellen om per 1 januari 2009 de gemeentelijke 'Verordening Dwangsom bij niet tijdig beslissen' (kortweg Dwangsomregeling) vast te stellen. Vanaf die datum kan de burger in de gemeente Leeuwarden aanspraak maken op een financiële compensatie, als de gemeente niet tijdig beslist op een aanvraag of bezwaarschrift.

Er moet sprake zijn van een aanvraag om een beschikking. Hierbij moet gedacht worden aan een aanvraag voor het verkrijgen van een vergunning, een verzoek om subsidie, een aanvraag om een uitkering, een verzoek om handhaving of een bezwaarschrift. De regeling geldt ook voor beschikkingen op aanvragen die namens de gemeente door andere instanties worden genomen, zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Heeft de burger vastgesteld dat de gemeente te laat is met de beslissing, dan is het belangrijk dat er niet te lang wordt gewacht met het versturen van een ingebrekestelling . De aanvrager heeft namelijk geen recht op een financiële compensatie als deze herinnering veel te laat is verstuurd. Nadat de gemeente de herinnering heeft ontvangen, heeft de gemeente nog twee weken de tijd om alsnog een beslissing op de aanvraag te nemen. Wanneer binnen deze twee extra weken een beslissing wordt toegezonden, is de gemeente u geen financiële compensatie verschuldigd.

Als het de gemeente Leeuwarden echter niet lukt om binnen twee weken alsnog een beslissing op een aanvraag te nemen, gaat de 'dwangsomregeling' gelden. Voor elke dag die de gemeente te laat zijn, is een bepaald bedrag verschuldigd. De eerste veertien dagen is dit ¤20,- per dag. De volgende twee weken ¤ 30,- per dr dag en de daarna volgende periode ¤40,- per dag. De fiinanciële compensatie kan in totaal ten hoogste ¤1.260,,-- bedragen. Op aanvragen die voor 1 januari 2009 zijn ingediend, is de regeling niet van toepassing, en bovendien zijn er duidelijke bepalingen gesteld. Via de gemeentelijke website worden deze 'spelregels' uitgelegd. Ook staat er een voorbeeld van een ingebrekestelling formulier, die gebruikt kan worden als aanvraag voor financiële compensatie.

De regeling gaat pas in als de gemeenteraad er toe besluit.


Noot voor de redactie,