European Union



Brussel, 18 november 2008

Betere toepassing van het Gemeenschapsrecht

De Europese Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse verslag over de controle op de toepassing van het Gemeenschapsrecht gepresenteerd. Het verslag laat zien hoe de Commissie haar streven naar betere regelgeving omzet in daden: door beter na te gaan welke gevolgen nieuwe wetgeving heeft in de lidstaten, door samen met de lidstaten problemen van burgers zonder juridische procedures snel en doeltreffend op te lossen, door inbreuken efficiënter te behandelen en door beter over de toepassing van het recht te overleggen met de Raad, het Europees Parlement en het publiek.

Voorzitter Barroso verklaarde: "Europa is een rechtsgemeenschap - het recht moet in de lidstaten goed worden toegepast. Wij proberen goede wetgeving te maken, pragmatische oplossingen te zoeken voor toepassingsproblemen, en inbreuken streng te vervolgen en recht te zetten."

Met meer dan 10 000 rechtsregels die in 27 lidstaten worden toegepast, is het onvermijdelijk dat zich vele verschillende problemen voordoen. De inbreukprocedure is dan ook essentieel voor de correcte toepassing van het Gemeenschapsrecht. Eind 2007 had de Commissie 3 400 inbreukzaken in behandeling, 5,9% meer dan in 2006. De Commissie wijst erop dat inbreuken steeds sneller worden afgehandeld: een procedure neemt nu gemiddeld 23 maanden in beslag, tegen 28 maanden in de afgelopen jaren. Een groot deel van de zaken wordt opgelost zonder dat het Europees Hof van Justitie wordt ingeschakeld (93% van de klachten wordt afgehandeld zonder uitspraak van het Hof). Milieu, interne markt, belastingen, energie, vervoer en werkgelegenheid zijn nog steeds de sectoren met de meeste inbreuken.

Prioritaire actiegebieden

In het verslag worden drie belangrijke actiegebieden genoemd:

Preventie: eenvoudige en duidelijke regelgeving ontwikkelen, die gemakkelijk is uit te voeren en te handhaven. De Commissie werkt aan een herziening van haar richtsnoeren voor effectbeoordelingen, zodat een zorgvuldige afweging wordt gemaakt bij de keuze van het rechtsinstrument. Er wordt meer gedaan om de uitvoering van de regelgeving voor te bereiden, waarbij wordt gekeken welke onderdelen van de voorstellen problemen zouden kunnen opleveren bij de tenuitvoerlegging en ruim voordat de regelgeving van kracht wordt, in informele netwerken wordt samengewerkt met de lidstaten.

Algemeen beheer van de regelgeving, informatieverstrekking en probleemoplossing voor burgers en bedrijven. Er wordt veel gewerkt met comités en deskundigengroepen (zo'n 1 500), die met technische voorschriften, interpretatierichtsnoeren, gedragscodes, enz. bijdragen aan een betere toepassing van het Gemeenschapsrecht. Een goed beheer van de regelgeving houdt ook in dat de belangen van burgers en bedrijven in het oog worden gehouden, en ook hieraan wordt op verschillende manieren aandacht geschonken.

Burgers en bedrijven kunnen bij informatiediensten zoals Europe Direct, de Wegwijzerdienst voor de burger, EEC-Net en Euro-Jus terecht voor informatie en advies over hun rechten. In SOLVIT werken de lidstaten samen om grensoverschrijdende problemen in de interne markt op te lossen. Er loopt een proefproject met 15 lidstaten voor de behandeling van vragen en problemen van burgers met betrekking tot de toepassing van het Gemeenschapsrecht op verschillende beleidsterreinen (milieu, interne markt, ondernemingen, werkgelegenheid, belastingen, enz.).

Behandeling van klachten en inbreuken: de Commissie ontwikkelt betere werkmethoden om problemen bij de toepassing van het Gemeenschapsrecht zo goed en snel mogelijk op te lossen. Wanneer een inbreukprocedure nodig is, moet de Commissie erop toezien dat de inbreuken die de doelstellingen van de regelgeving het meest ondermijnen, of die de meeste negatieve gevolgen hebben voor burgers en bedrijven, voorrang krijgen. In dit verslag worden de prioriteiten van de Commissie op dit gebied verder ingevuld.

Achtergrond

Op verzoek van het Europees Parlement stelt de Commissie sinds 1984 elk jaar een verslag op over de controle op de toepassing van het Gemeenschapsrecht in het voorbije jaar.

Tot vorig jaar had het verslag hoofdzakelijk betrekking op de activiteiten van het voorgaande jaar.

In 2007 kondigde de Commissie in haar mededeling "Een Europa van resultaten - toepassing van het Gemeenschapsrecht' (COM(2007)502) aan dat het jaarverslag voortaan een vooruitblik op strategische kwesties, een evaluatie van de stand van het Gemeenschapsrecht en de prioriteiten en de planning van de toekomstige werkzaamheden zou bevatten.

Het Europees Parlement neemt elk jaar een verslag aan over ons jaarlijks verslag, waarin het reageert op de belangrijkste punten.

Het 25^e Jaarlijks verslag over de controle op de toepassing van het Gemeenschapsrecht (2007) en de bijbehorende documenten zijn te vinden op de Europa website.