GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks teleurgesteld over herziening Europees landbouwbeleid

Straatsburg, 18 november 2008 - Vandaag debatteerde het Europees Parlement over de herziening van het Europese landbouwbeleid. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is teleurgesteld. De voorstellen van de Europese Commissie schoten al zwaar tekort en het Europarlement dreigt ze nog eens verder af te zwakken. Als de voorstellen morgen niet alsnog aangescherpt worden, dan stemt GroenLinks tegen.

Vorig jaar zei de Europese Commissie dat radicale hervormingen in de landbouw nodig zijn vanwege de uitdagingen in Europa op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteit en waterbeheer. In de uitwerking van hun plannen is volgens GroenLinks niets van die urgentie te merken.

Buitenweg: "Zowel de Europese Commissie als de rapporteur in het Europarlement stellen geen effectieve maatregelen voor om de uitstoot van broeikasgassen in de landbouwsector terug te dringen. Hetzelfde geldt voor de bescherming van natuur en biodiversiteit. Onbegrijpelijk. Vanavond debatteert het Europarlement over de bijenteelt, waarin een oproep wordt gedaan om bijensterfte een halt toe te roepen. Dat kan alleen als de landbouwsector fors vergroent door goede afspraken te maken over agrarisch natuurbeheer".

Buitenweg heeft wijzigingsvoorstellen ingediend. Mochten die morgen bij de eindstemming alsnog aangenomen worden, dan zal GroenLinks de aangepaste voorstellen steunen. Maar op dit moment wijst alles erop dat dit niet gaat gebeuren.

"Nu belonen we boeren nog voor hun productie uit het verleden. Dat moet radicaal anders. Ik wil dat akkerbouw en natuur elkaar versterken. We moeten boeren belonen voor agrarisch natuurbeheer en hun prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Het is tijd om de landbouwsector fors te vergroenen", aldus Buitenweg.

Buitenweg is namens de milieucommissie rapporteur voor de herziening van het Europese landbouwbeleid.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa