GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks steunt Europees programma voor schoolfruit

Straatsburg, 18 november 2008 - Vandaag debatteerde het Europees Parlement over een voorstel om extra geld te reserveren voor schoolfruit. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg steunt het voorstel en wil dat er bij voorkeur biologisch fruit gebruikt wordt voor de schoolfruitregeling. Volgens GroenLinks moet de strijd tegen overgewicht op jonge leeftijd al beginnen.

Naar schatting kampen er in de EU maar liefst 22 miljoen kinderen met overgewicht, waarvan er 5,1 miljoen obesitas hebben. Het aanbod van vers fruit op scholen is een grote stimulans voor kinderen om gezond te eten. Daarom vraagt het Europarlement in een initiatiefrapport om 500 miljoen euro vrij te maken voor schoolfruit-programma's tijdens het schooljaar 2009/2010. De Europese Commissie wil 90 miljoen euro uittrekken voor een schoolfruitregeling.

Buitenweg: "Vaak genoeg wordt het fruithapje voor kinderen vervangen door koek of chips. Wanneer kinderen dagelijks fruit eten, dan is er een grote kans dat ze dit op latere leeftijd blijven doen. Alleen is het geld dat de Europese Commissie ervoor wil uittrekken te weinig. Met 90 miljoen euro kan elk kind tussen de 6 en 10 jaar slechts één stuk fruit per week krijgen. Dat zet geen zoden aan de dijk. Als je dit programma goed wil uitvoeren, dan moet je ervoor zorgen dat alle schoolkinderen leren om elke dag fruit te eten".

GroenLinks pleit ervoor dat het fruit lokaal geteeld en seizoensgebonden is. "Er moet rekening worden gehouden met de ecologische kosten van dit programma. Het is belangrijk dat de EU biologisch fruit stimuleert", aldus Buitenweg.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa