Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 18 november 2008

Wilt u zeldzame natuur in uw tuin? Vraag dit jaar nog subsidie aan!

De provincie Noord-Holland subsidieert kleinschalige beschermingsmaatregelen voor dertig bedreigde planten en dieren van Noord-Holland. Deze regeling is bedoeld voor gemeenten, waterschappen, vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties maar ook voor particulieren. Particulieren kunnen zelfs 100% subsidie krijgen. Heeft u een grote tuin? Met wat kleinschalige maatregelen kunt u zeldzame soorten helpen door voortplantingsplekken en schuilplaatsen aan te leggen

Een aantal soorten van de lijst zijn gebonden aan schoon en gezond water. Heeft u bijvoorbeeld een stuk land of een grote tuin in het buitengebied, met slootjes of een waterpartij, dan is er grote kans dat u iets voor een van deze soorten kunt doen. Gewone dotterbloem, Noordse woelmuis, waterspitsmuis, bittervoorn, groene glazenmaker en watersnip profiteren bijvoorbeeld allemaal van het aanleggen van ondiepe vlakke oevers. Of van het verbeteren van de waterkwaliteit door de aanplant van riet.

Niet alle maatregelen spelen zich af in het water. Zo staan bijvoorbeeld ook graafwespen op de lijst en vogels als veldleeuwerik en ijsvogel.

Op www.landschapnoordholland.nl/subsidiesoortenbeheer.php en op www.noordholland.nl (subsidieloket) is een prachtig rapport te downloaden over de dertig soorten waarvoor subsidie mogelijk is. U vindt hierin mooie plaatjes en een schat aan informatie over de verspreiding, bedreigingen, trends en wat u kunt doen. Op de websites kunt u terecht voor alle informatie en voor het downloaden van een aanvraag formulier. U kunt dit jaar nog aanvragen, wees er snel bij, stuur voor 31 december uw aanvraag naar de provincie Noord-Holland, telefoon 0800-9986734 (gratis)! Heeft u advies nodig bij het maken van de aanvraag of wilt u andere informatie over de regeling? Landschap Noord-Holland helpt u dan graag verder, telefoon 088-0064444.