SP: NIEUWE WATERSCHAPSVERKIEZIGEN BIJ VEEL ONGELDIGE STEMMEN

De SP wil dat de verkiezingen bij waterschappen waar veel ongeldige stemmen binnenkomen, ongeldig verklaard worden. Arda Gerkens (SP) in EénVandaag: "Als blijkt dat er meer ongeldige stemmen zijn dan in de voorgaande jaren, dan moet de verkiezing in dat (betreffende red.) waterschap overnieuw worden gedaan. Want dan blijkt dat mensen niet hebben begrepen hoe de procedure loopt en dat het geen goede verkiezing is geweest."

Na een korte rondgang langs deelnemende partijen in Nederland blijkt dat er veel kiezers klagen over de stembiljetten. Deze kunnen namelijk ongeldig worden verklaard als kiezers per ongeluk op het verkeerde biljet hun geboortedatum invullen. Bij de waterschappen zijn al honderden verzoeken om nieuwe stembiljetten binnengekomen. Enkele deelnemende waterschapspartijen, waaronder "Ons Water" uit Brabant en "Hollands Tij" uit Zuid-Holland, willen de verkiezingsuitslag nu al ongeldig verklaren.

Uit onderzoek onder het EénVandaag Opiniepanel blijkt dat al ruim duizend deelnemers zich beklagen over de stembiljetten. Het overgrote deel van de klachten gaat over het per ongeluk verwisselen van de biljetten in huishoudens met meerdere stemgerechtigden. "Ik gooide voor het lezen de stembiljetten van mij en mijn man al door elkaar. Stom van mij maar ook niet erg duidelijk. Heb dus maar één keer gestemd voor twee personen: één geboortejaar moest goed zijn," zo verklaart een van de stemmers.

Verder vindt 43% van de ondervraagden dat het bestuur van het waterschap voortaan door de overheid, bijvoorbeeld de provincie, moet worden gekozen. 39 % van de respondenten wil dat de burgers het bestuur van de waterschappen zelf blijven kiezen. Aan het onderzoek deden ruim 15.000 mensen mee.

Uitzending EénVandaag, dinsdag 18 november 2008 om 18.18 uur, Nederland 1

Voor meer info (

EenVandaag