Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Topjaar voor de Hortus botanicus

18 november 2008


. Leidse universiteitstuin verwelkomt 90.000e bezoeker

Vandaag ontving de rector van de Universiteit Leiden prof. mr. Paul van der Heijden samen met dr. Erik Smets, wetenschappelijk directeur Nationaal Herbarium Nederland en dr. Paul Ke?ler, prefect van de Hortus, de 90.000e bezoeker van 2008. Deze eer viel te beurt aan het echtpaar Lodder uit Leiden. De heer en mevrouw Lodder werd een boeket bloemen overhandigd en zij ontvingen het boek Drawn after Nature. De familie Lodder bezoekt de Hortus zeer regelmatig; vooral mevrouw Lodder is, vaak samen met haar kleinkinderen, wekelijks in de Hortus te vinden. Het bezoek van vandaag kreeg dus een verrassend feestelijk tintje.

Record

Normaliter bezoeken zo'n 75.000 mensen de Hortus. Dat dit jaar nu 15.000 mensen meer de Hortus bezochten, is voor prefect Paul Ke?ler reden om de vlag uit te hangen. Ke?ler: "De Hortus staat voor wat betreft bezoekersaantallen nu op de derde plek van Leidse musea. Een geweldige prestatie waar we als team terecht trots op zijn. In vergelijking met de academische tuinen in Nederland en Europa doen we het ook meer dan redelijk. De Hortus in Utrecht trekt jaarlijks zo'n 45.000 bezoekers en de Belgische plantentuin in Meise, een van de grootste plantentuinen ter wereld ontvangt jaarlijks zo'n 60.000 betalende bezoekers."

De landelijke media-aandacht die er afgelopen zomer is geweest vanwege de bloei van de Reuzenaronskelk heeft bijgedragen aan dit bezoekersrecord. In twee dagen tijd ontving de Hortus maar liefst 6000 bezoekers. Ook de beeldententoonstelling van Dominique Benhura heeft voor zo'n 10.000 gasten gezorgd.

2009

In 2009 wil de Hortus het record van 2008 verbreken en 100.000 bezoekers ontvangen. "Er wordt hard gewerkt aan een nieuw en verrassend programma. In januari is een kleurrijke Amaryllishow - met meer dan 3000 bloemen - te zien, er worden nieuwe wandelingen ontwikkeld, de Clusiustuin krijgt een prominentere plek, achter het Academiegebouw en de succesvolle Hortus Dagen, met plantenmarkten, worden ook in 2009 georganiseerd. 2009 wordt het jaar van de ambities," aldus Paul Ke?ler.

Van links naar rechts:
dhr. Paul Keßler (prefect Hortus botanicus Leiden), dhr. Lodder, dhr. Paul van der Heijden (Rector magnificus en voorzitter Universiteit Leiden), mevr. Lodder-Romijn, dhr. Erik Smets (Wetenschappelijk-directeur Nationaal Herbarium Nederland)

Fotograaf Wim Vreeburg

Hortus botanicus Leiden

Waar

Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Kosten

Entree

5 euro*


* Winteractie: iedere volbetalende bezoeker ontvangt een gratis entreekaart voor 2009 (geldig tot 1 juni 2009).

Entree 65+

3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor informatie over de 90.000e bezoeker het opvragen van bestanden op hogere resolutie van het gebruikte beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Patricia Vandecasteele via 071 - 5275144 / vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeldt in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw e-mailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Patricia Vandecasteele

Marketing en Sales

. 071 - 5275144 /vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl

---- --