Het Nationaal Archief


Onderzoeksgids Ghana en West-Afrika bekroond Cover van de gids Sources for the Mutual History of Ghana and the Netherlands Den Haag, 18 november 2008
Bekroond met Conover-Porter Award 2008 van de African Studies Association:

Sources for the Mutual History of Ghana and the Netherlands

Een geannoteerde gids voor de Nederlandse archieven met betrekking tot Ghana en West-Afrika in het Nationaal Archief, 1593-1960 Door Michel R. Doortmont en Jinna Smit

Uitgeverij Brill en het Nationaal Archief hebben het genoegen u te laten weten dat Sources for the Mutual History of Ghana and the Netherlands is bekroond met de Conover-Porter Award 2008 van de African Studies Association (ASA).

De prijs is op de jaarvergadering van de ASA toegekend tijdens een feestelijke uitreikingceremonie (Presidential Lecture and Awards Ceremony) op vrijdag 14 november in Chicago, Illinois (Verenigde Staten).

Het onderzoek naar de gemeenschappelijke geschiedenis van Ghana en Nederland kent een lange traditie, vooral wat betreft het Nederlandse aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel. Die traditie omvat de geschiedenis van de forten en vestingen waarmee de Ghanese kust bezaaid is, maar ook de verdere aanwezigheid van de Nederlanders in West-Afrika van de zestiende tot in de negentiende eeuw.

Sources for the Mutual History of Ghana and the Netherlands biedt een compleet overzicht van de beschikbare bronnen. Deel I is een gedetailleerde beschrijving van het archiefmateriaal. In deel II worden de geschiedenis van de Nederlanders in Ghana en een selectie van thema's uit de Ghanese geschiedenis besproken. De gids sluit af met een bibliografie en een register van persoonsnamen, aardrijkskundige namen en onderwerpen.

Dr. Michel R. Doortmont (gepromoveerd in 1994) studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft uitvoerig gepubliceerd over stedelijke elites in Ghana en Nigeria, en over de geschiedenis van Ghana en de Nederlanders.
Drs. Jinna Smit (afgestudeerd in 1997) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt momenteel bij die universiteit als promovendus aan het project 'De oorkonden en kanselarij van de graven van Holland/Henegouwen, 1299-1345'.

Michel R. Doortmont en Jinna Smit, Sources for the Mutual History of Ghana and the Netherlands. Leiden/Boston: BRILL, 2007, ISBN 9789004158504