Ingezonden persbericht


Brussel/Den Haag, 18 november 2008

Geachte Fortis-aandeelhouders,

De onverkwikkelijke gang van zaken bij Fortis heeft u en vele mede-aandeelhouders grote financiële schade berokkend. Het aandeel noteert thans nog 70 eurocent, een daling van meer dan 96 procent sinds 1 januari 2008. Informatie over de werkelijke gang van zaken bij de verkoop van vrijwel alle activiteiten, toont dat sprake is geweest van ernstig mismanagement.

AANDEELHOUDERSVERGADERINGEN FORTIS (NL, BE)

Op 1 en 2 december a.s. vinden de aandeelhoudersvergaderingen plaats van Fortis.
* 1 december 10.00 uur Utrecht (Beatrix-theater)
* 2 december 10.00 uur Brussel (Brussels Expo)

Wij adviseren u om van uw stemrecht gebruik te maken. Daartoe kunt u de vergadering zelf bezoeken, of indien u verhinderd bent kunt u Euroshareholders een volmacht geven. Wij adviseren daarvan gebruik te maken.

Wat moet u dan doen?


1. uw bank opdracht geven uw aandelen te deponeren of te registreren voor de vergadering. Het deponeren/registreren dient uiterlijk 25 november te zijn geschied.


2. een ingevulde en getekende volmacht sturen naar Euroshareholders (zie bijlage)
* Per fax: 00 32 25143666

* Per post: Rue du Lombard 76, B-1000 Brussel / België
* Per email: info@fortisaction.com (met gescande handtekening)


* Volmachten die op maandag 24 november 2008 bij Euroshareholders zijn ontvangen, zullen op 25 november bij Fortis worden ingediend, zodat de stemmen rechtsgeldig kunnen worden uitgebracht.

UPDATE RECHTSZAKEN

Brusselse handelsrechter wijst verzoeken af
De Brusselse handelsrechter heeft vandaag het verzoek van Fortis-aandeelhouders om de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas op te schorten, verworpen. Rechter Francine De Tandt stemde wel in met de eis van de gedupeerden om een commissie van experts aan te stellen die de waarde van de verkochte activa moet onderzoeken. Volgens De Tandt was de verkoop van Fortis aan BNP Paribas de enige mogelijkheid om de bank-verzekeraar van de ondergang te redden. Daarbij merkte zij op dat het Governance Statement van Fortis, waarop de Belgische aandeelhouders zich beroepen, niet dezelfde verplichtende werking heeft als wettelijke regels of de statuten van Fortis.

Vonnis Amsterdamse Ondernemingskamer op maandag 24 november 16.00 uur De Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof doet uitspraak op 24 november aanstaande om 16.00 uur. De uitspraak van de Brusselse handelsrechter is niet maatgevend voor het vonnis van de Ondernemingskamer. Daarbij spelen twee factoren een belangrijke rol:


* het vereiste van goedkeuring voor belangrijke besluiten is in Nederland wél in de wet vastgelegd (artikel 2: 107a) en is uitdrukkelijk door Euroshareholders aan de rechter voorgelegd. De Belgische zaak was op de governance statement - een relatief vrijblijvende gedragscode - gebaseerd, welke door de Brusselse rechter als onvoldoende werd gekwalificeerd. Fortis zelf heeft in 2007 bij diezelfde rechter betoogd dat de verkoop van LaSalle door ABN Amro (circa 20 procent van het bedrijf) als belangrijk besluit moest worden gekwalificeerd en aandeelhoudersgoedkeuring behoefde. Dat betrof eenvijfde van het bedrijf terwijl nu 95 procent van de activiteiten wordt verkocht.

Wij roepen u nogmaals op uw stem uit te brengen en bijgevoegde volmacht (ingevuld en ondertekend) naar Euroshareholders te faxen (00 32 25143666) of te sturen.

Wij blijven ons voor uw belangen inzetten en houden u op de hoogte.

Hoogachtend,

Peter Paul de Vries, voorzitter Euroshareholders