Gemeente Roerdalen


Roerdalen blijft zich verzetten tegen aanleg IJzeren Rijn via Meinweg

De gemeente Roerdalen heeft met verbazing gereageerd op de plannen om alsnog de spoorlijn Antwerpen - Mönchen-Gladbach, oftewel de IJzeren Rijn, door het Meinweggebied te laten lopen. Het college van Burgemeester en wethouders wil zich niet zomaar neerleggen bij de onverwachte keuze en is voornemens zich - in overleg met het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn - te beraden op vervolgstappen om de aanleg van een spoorlijn door Nationaal Park De Meinweg, tegen te houden.

IJzeren Rijn, Meinweg Op maandag 17 november jl. hebben de Ministers van Verkeer en Waterstaat van België, Duitsland en Nederland in Brussel gesproken over het toekomstige tracé van de spoorlijn Antwerpen - Mönchengladbach. Hoewel van Nederlandse kant is ingezet op een alternatief tracé langs de nieuw aangelegde N 280 en de BAB 52, heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid. Ondanks het aanbod van minister Eurlings 100 miljoen extra beschikbaar te stellen om de lijn uit het Meinweggebied te weren, vinden België en Duitsland deze variant te duur. Zij willen liever het oude tracé in ere herstellen, met die concessie dat in de Meinweg een ondertunneling wordt gemaakt.

De gemeente, Provincie en Rijksoverheid hebben zich van begin af aan tegen het plan verzet een spoorlijn door het Meinweggebied te laten lopen. Het Nationaal Park De Meinweg tevens Natura 2000 gebied zal daardoor namelijk in een jarenlange bouwput veranderen. Recreanten en toeristen zullen wegblijven omdat zij niet meer kunnen genieten van de rust en de ruimte die hier - met jarenlange inspanningen voor een zorgvuldig beheer worden geboden. In hoeverre de werkzaamheden zich verhouden met de Natuurbeschermingswet in relatie tot de Vogel- en Habitatrichtlijn is bovendien nog niet duidelijk.