Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad op 12 november

publicatiedatum: dinsdag 18 november 2008

In Het Forum was er een presentatie over de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. In De Discussie kreeg het Definitief ontwerp rotonde Diependaalselaan/Loosdrechtseweg van de fracties met uitzondering van GroenLinks een positief advies. Wethouder Verkeer Erik Boog beloofde de VVD dat hij de raadsleden het evaluatierapport van het project 'Langzaam gaat sneller' toe zal sturen. In dat rapport komen ook de verhoogde middenbermen op delen van de Diependaalselaan aan de orde. Die verhoogde middenbermen verdwijnen.

Op verzoek van de PvdA zal wethouder Ton Roerig bij de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) aan de orde stellen dat twintig procent van het personeel van de afvalstoffendienst flexibel personeel is. Dat brengt het risico van illegale arbeid met zich mee. De wethouder gaat ook praten met de Welstandscommissie over haar negatieve advies over het bouwplan Zuiderweg 1, waar jongerenhuisvesting kan komen.

De SP stelde vragen over het terugdringen van vrachtverkeer op de Johannes Geradtsweg. Wethouder Boog zei dat een nachtelijk verbod voor vrachtverkeer juridisch goed moet worden voorbereid. Daarvoor zijn verkeersmetingen nodig en die konden door de werkzaamheden aan het Den Uylplein niet worden gedaan. De metingen staan gepland in week 3 en 9 van het volgende jaar. Hij verwacht dat de verkeersbesluiten voor de zomer genomen kunnen worden.

Bij het onderwerp Planproces Stationsgebied Noord hield wethouder Helma Ketelaar haar maidenspeech. Zij nodigde de raadsleden nadrukkelijk uit om randvoorwaarden aan te dragen. Over vier maanden doet de wethouder een voorstel over de alsdan bijgestelde randvoorwaarden.

Alle fracties en het college staan positief ten opzichte van het voornemen om van Hilversum een millenniumgemeente te maken. Millenniumgemeenten maken werk van de gedachte dat een betere wereld echt bij jezelf begint. Bijvoorbeeld door een arme zustergemeente elders in de wereld te helpen. Alle fracties mailen hun concrete ideeën naar de Griffie . Dan volgt er een verdiepingsslag waarna het college met de concrete uitvoering aan de slag gaat.

De Uitwerkingsnotitie arbeidsmarkt en werkgelegenheid kreeg een positief advies van PvdA, LH, CDA, SP en CU, maar D66, DLPH, GroenLinks en VVD maakten een voorbehoud. Wordt vervolgd in Het Besluit op 3 of 10 december. Bij Het Plan van aanpak impuls re-integratie pleitte een inspreker voor aandacht voor mensen met een niet-aangeboren hersenaandoening die (vrijwilligers)werk willen doen. Omdat de tijd niet toereikend was komt het onderwerp terug in De Discussie van 3 of 10 december.

De 2e budgetrapportage 2008 stuitte op twee punten op weerstand van de raad. Zo was de raad niet blij met de 12 miljoen euro die de inhuur van extern personeel bij de gemeente dit jaar vergt. De raadsleden wilden dat in 2009 niet weer. Wethouder Karin Walters beloofde in februari een raming van de kosten voor 2009 te geven en een uitleg waarom externe inhuur nodig is. Verder komt er een onderzoek naar het hoe en waarom van deze post in 2008. De wethouder gaat daarover ook praten met de directeuren van de gemeentelijke diensten. Tenslotte geeft zij bij de 1e budgetrapportage van 2009 uitleg over de stand van zaken.

Het tweede punt, waarover de raadsleden de wethouder aanspraken was dat zij in de rapportage niet konden zien hoe het college stuurt op bijvoorbeeld projecten die moeizaam lopen. De wethouder zegde toe dat te verbeteren.

Uiteindelijk adviseerden alleen de SP en het CDA positief, de andere fracties maakten voorbehouden. Het agendapunt gaat nu naar Het Besluit, waar het debat een vervolg krijgt.

Begroting
Op donderdag 13 november behandelde de gemeenteraad de begroting 2009. Eén avond bleek daarvoor te kort. Maandagavond werd de behandeling voortgezet, maar toen waren deze pagina's reeds ter perse gegaan. Daarom volgt dit verslag op Raadhuis aan huis van 27 november.