Minister Laurette Onkelinx geeft startschot voor 8ste nationale antibioticacampagne

18/11/2008 14:40

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Voor de achtste keer op rij organiseert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een nationale campagne voor een beter gebruik van antibiotica. Deze nieuwe actie ligt volledig in de lijn van het succes van de vorige campagnes. Dat succes is in belangrijke mate te danken aan de positieve impact van de zeven voorgaande campagnes en aan de steun van de huisartsen en apothekers.

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat het antibioticaverbruik in de ambulante praktijk sinds de start van de jaarlijkse antibioticacampagnes in 2000 is gedaald met 36%. In 2000 werden per 1.000 inwoners elke dag nog 3,6 verpakkingen voorgeschreven. Voor 2007 is dat aantal gedaald tot 2,4 verpakkingen per 1.000 inwoners per dag. Bovendien daalde in 2007 het antibioticagebruik met 5,3% ten opzichte van het vorige jaar.

België was de eerste lidstaat van de Europese Unie die een antibioticacampagne startte. Frankrijk volgde in 2002 en noteerde sedertdien een daling van het antibioticagebruik met 24%. Luxemburg, Noord-Ierland, Spanje, Polen en Griekenland volgen het Belgische voorbeeld en zijn dit jaar op hun beurt gestart met campagnes voor een beter gebruik van antibiotica.

Zwembandjes

De 8ste campagne is in een nieuw jasje gestoken. De belangrijkste vernieuwing is de tv-spot die specifiek gericht is op jonge gezinnen. De boodschap is duidelijk: antibiotica zijn nuttig en zinvol enkel en alleen als het echt nodig is. Spilfiguur in de spot is een kind dat rond de armen zwembandjes draagt. Zwembandjes zijn immers bijzonder nuttig en zinvol als het echt nodig is. Vandaar-

Om de aandacht op een ludieke manier op de nieuwe antibioticacampagne te vestigen werden in Antwerpen, Brussel en Luik bekende standbeelden voorzien van zwembandjes.

Europese antibioticadag

De start van deze 8ste nationale campagne valt samen met de eerste Europese antibioticadag. In dit kader vindt vandaag, op 18 november om 17uur, een persconferentie plaats in het Europees Parlement te Straatsburg (http://antibiotic.ecdc.europa.eu/).

Info:

Op de website www.gebruikantibioticacorrect.be vindt u alle nuttige informatie over alles wat met antibiotica te maken heeft.

Perscontact:

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid

0495/25.47.24

02/524.90.45

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel