Elektriciteitssector heeft nood aan een positief investeringsklimaat

18/11/2008 13:03

FEBEG

België kampt met een tekort aan capaciteit voor elektriciteitsproductie en dit tekort zal in de komende jaren nog sterk toenemen*. De Federale regering heeft op 14 oktober 2008 in haar beleidsverklaring dan ook aangekondigd om 'een gunstiger investeringsklimaat te scheppen, zodat investeringen in bijkomende productiecapaciteit tijdig kunnen gebeuren'.

Het creëren van een positief investeringsklimaat vergt een gezamenlijke inspanning zowel van de bevoegde federale en regionale overheden als van de regulatoren én van de elektriciteitsproducenten. Daarom heeft FEBEG-voorzitter, Luc Sterckx, vandaag een reeks aanbevelingen voor een positief investeringsklimaat voorgesteld.

Om nieuwe investeringen aan te moedigen, pleit FEBEG voor een gunstig, stabiel en consistent wettelijk kader in de vorm van een investeringspact voor de komende 10 jaar. Dit investeringspact moet een antwoord bieden op een aantal belemmeringen voor nieuwe investeringen die FEBEG in kaart heeft gebracht. Meer concreet is er nood aan:

- stabiele economische omgevingsfactoren, zowel op het vlak van de maatregelen voor de beperking van de uitstoot, de kernenergie of de verdere uitbouw van de gasinfrastructuur als de beschikbaarheid van uitrustingsgoederen, de fiscaliteit en het subsidiebeleid;

- een level playing field door het economisch, het milieu- en het energiebeleid af te stemmen op dat van onze buurlanden;

- een verdere integratie van de Europese regionale markt door het koppelen van de verschillende markten, door de uitbouw van een supranationale balancing- en intra-day markt, door de uitbreiding van de inter-connecties en een betere benutting van de bestaande inter-connectiecapaciteit;

- snelle, soepele, transparante en rationele vergunningsprocedures.

FEBEG pleit ook voor realistische doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie. Om de Europese doelstelling van 13 % hernieuwbare energie in het finale energieverbruik te halen in 2020, zou het aandeel van de hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsproductie al moet stijgen tot maar liefst 15 à 20 %. De doelstelling is dan ook bijzonder ambitieus.

Daarom dringt FEBEG opnieuw aan op stabiliteit - en dus het behoud van het systeem van groenestroomcertificaten - én tegelijk op een maximale flexibiliteit om optimaal van comparatieve voordelen te kunnen genieten. De keuze tussen lokale groenestroomproductie, de invoer van groene stroom of de invoer - tussen lidstaten en a fortiori tussen gewesten in België - van groenestroomcertificaten, is noodzakelijk om de meerkost voor de Belgische economie te beperken.

Luc Sterckx besluit: 'Door de uitbreiding van de productiecapaciteit in onze buurlanden, door de verbetering van de inter-connecties met onze buurlanden en door het tekort aan investeringen in België dreigt ons land - dat nu al ongeveer 10 TWh per jaar of ruim meer 10 % van zijn elektriciteitsvraag importeert - in toenemende mate afhankelijk te worden van de buurlanden. Om die reden moeten onze beleidsverantwoordelijken het investeringsklimaat in de Belgische energiesector dringend evalueren en bijsturen. De voorstellen van FEBEG kunnen hierbij zeker helpen!'

* Zie ook: persconferentie en persbericht van FEBEG van 20 februari 2008: 'Prioriteiten 2008 voor de producenten en leveranciers van elektriciteit en gas'.


---

FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, is de werkgeversorganisatie die de belangen verdedigt van de producenten, leveranciers en traders van elektriciteit en gas.

Contact: Jan Herremans

02 500 85 85

jan.herremans@febeg.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel