Chemische industrie biedt opleidingen aan in unieke didactische mini-plant

18/11/2008 11:30

ESSENSCIA

Kalmthout, 18 november 2008 - In het opleidingscentrum ACTA (Antwerps Centrum Toegepaste Automatiseringstechniek) in Kalmthout is vandaag de gloednieuwe "didactische mini-plant" gelanceerd. Het is de eerste mobiele opleidingsfabriek in Europa voor werknemers uit de chemische industrie en de onderwijswereld. Voor essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie en van life sciences, is investeren in opleiding en levenslang leren een topprioriteit. Uit een recente studie bleek immers dat de chemiesector de komende jaren een enorme demografische uitdaging tegemoet gaat omwille van een grote uitstroom van haar werknemerspopulatie.

De mini-plant bevat enkele procesunits voor de productie van biodiesel en heeft als doel "on-the-job-training" in een veilige "off-the-job-omgeving" aan te bieden voor zowel medewerkers uit de chemische industrie, gaande van productie-operatoren en technisch personeel (van monteur tot ingenieur), veiligheidsverantwoordelijken tot verantwoordelijken van aanverwante diensten (labo, transport, ...) als medewerkers uit de onderwijswereld.

De bouw van de mini-plant is een onderdeel van het Europese Interreg III-programma. De vzw Procesindustrie 2010 staat in voor het beheer van het project. "De belangrijkste meerwaarde is het leren kennen en begrijpen van enkele nieuwe procesunits en vooral het leren bedienen van een complexe chemische installatie, want het is pas als verschillende procesunits aan elkaar worden geknoopt dat er moeilijkheden kunnen ontstaan", legt Hugo De Bie, voorzitter van vzw Procesindustrie 2010, uit.

De didactische mini-plant is uniek in zijn soort. De installatie is met de modernste automatiseringstechnieken uitgerust. Zo kunnen verschillende procescomputersystemen aan de module worden aangesloten. Er wordt gewerkt met echte chemicaliën waarbij rekening moet worden gehouden met veiligheidsvoorschriften. De mini-plant is geïnstalleerd in het ACTA-labo, maar is mobiel zodat ze ook kan ingezet worden op andere locaties.

Een team van vijf ACTA-medewerkers heeft gedurende anderhalf jaar gewerkt aan de bouw van de mini-plant. Het kostenplaatje bedroeg ongeveer 700.000 euro. Dit was mogelijk door cofinanciering van de Europese Unie, de departementen Economie van Vlaanderen en Nederland en de provinciebesturen van Antwerpen, Noord-Brabant, Belgisch en Nederlands- Limburg en 29 chemiebedrijven(*).

ACTA werkt eraan om een volledig opleidingsconcept te voorzien waarbij ook softskills worden getraind. "Het bedienen van een installatie vereist niet alleen een goede communicatie tussen bordoperator en buiten-operator maar ook met medewerkers uit de technische en veiligheidsdiensten. Al deze medewerkers moeten in staat zijn om in een multidisciplinair team de problemen aan te pakken en kunnen dit samen inoefenen bij ACTA", zegt Wouter De Geest, voorzitter van ACTA en gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen.

essenscia vlaanderen is tevreden met de realisatie van de mini-plant. "Het Interreg III-project rond procesindustrie is een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen industrie en overheid", zegt Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

Op vraag van de federatie heeft professor Luc Sels (KU Leuven) recent een studie uitgevoerd over de arbeidsmarktindicatoren van de chemische industrie en life sciences. Eén van de opmerkelijkste resultaten uit het rapport-Sels is de enorme demografische uitdaging waarmee de sector in de zeer nabije toekomst wordt geconfronteerd.

"De komende vijf jaar zal 15% van de werknemers omwille van leeftijd onze bedrijven verlaten. In 2017 zal maar liefst 26% van de werknemerspopulatie ouder zijn dan 50 jaar. Investeren in opleiding, competentieontwikkeling en levenslang leren, maar ook in sensibilisering van jongeren voor wetenschappelijke en technische studierichtingen zijn cruciaal voor de toekomst van de chemische industrie in Vlaanderen", aldus Frans Dieryck. "De chemiesector speelt nu al een voortrekkersrol op het gebied van opleidingen voor jong en oud. 60% van onze werknemers neemt deel aan opleidingsprogramma's terwijl het gemiddelde van de Vlaamse industrie op 40% ligt. Zelfs bij de 54-plussers volgt nog 48% een opleiding. Hiermee scoort de chemiesector duidelijk beter dan de overige industrietakken in Vlaanderen waarbij slechts 28% van de 54-plussers een opleiding volgt "

Het grote publiek kan de didactische mini-plant bezoeken tijdens de Open Kijkdag van ACTA op dinsdag 25 november 2008.

Voor meer info en inschrijvingen kan u terecht op www.acta-vzw.be.

Voor meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

(*) 3M Zwijndrecht, Antwerp Gas Terminal, BASF Antwerpen, Bayer Antwerpen, Borealis (Beringen, Kallo, Zwijndrecht), BP Chembel Geel, Chevron Phillips Chemicals Tessenderlo, Evonik Antwerpen, Dow Tessenderlo, Eval Zwijndrecht, ExxonMobil Chemical Meerhout, ExxonMobil Chemical Zwijndrecht, Fina Antwerp Olefins, Haltermann Kallo, Hercules Doel, Indaver Antwerpen, Ineos Phenol Doel, Ineos Zwijndrecht, Innovene (Antwerpen, Geel), Janssen Pharmaceutica Geel, Lanxess Antwerpen, Lanxess Rubber Zwijndrecht, Monsanto Antwerpen, Neste Oil Beringen, Nippon Shokubai Zwijndrecht, Solvic Lillo en Tessenderlo Chemie.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel