Gemeente Lansingerland


19 november tweede Lansingerlandse Jeugddebat
we4you

Op woensdag 19 november 2008 houdt de gemeente Lansingerland op initiatief van de jeugdklankbordgroep We4You uit Bleiswijk het tweede Lansingerlandse Jeugddebat.

Het debat vindt plaats in samenwerking met de Nationale Jeugdraad en het College van Burgemeester en Wethouders van Lansingerland.

De Nationale Jeugdraad organiseert al meer dan tien jaar het Nationale Jeugddebat, een debat tussen jongeren van Nederland en het Kabinet dat jaarlijks in de zaal van de Tweede Kamer gehouden wordt.

De bedoeling van het debat is om jongeren te betrekken bij de politieke besluitvorming over onderwerpen die jongeren aangaan. Door het mogelijk maken en stimuleren van een dialoog en debat tussen jongeren en politici kunnen jongeren hun mening geven. Juist in een nieuwe en jonge gemeente als Lansingerland is dat van groot belang.

Voor de opzet van het Lansingerlandse Jeugddebat is het volgende bedacht.

Kort geleden zijn de in Lansingerland gevestigde scholen voor voortgezet onderwijs benaderd met het verzoek om per school jongeren in de leeftijdsgroep 12-18 jaar te selecteren die graag aan het debat willen meedoen.

Het is daarbij zaak om zoveel mogelijk afspiegeling te bereiken in leeftijd, schooltype (VMBO, Havo, VWO, MBO) en culturele achtergrond. In de verwachting dat net als vorig jaar alle vijf in Lansingerland gevestigde scholen voor voortgezet onderwijs mee zullen doen, worden via deze ingang in totaal 30 jongeren geworven.

Naast een werving via de scholen in Lansingerland roepen We4you en de gemeente Lansingerland ook jongeren op die wél in Lansingerland wonen maar in een andere plaats in de regio op school zitten. We4You hoopt zo nog 10 extra deelnemers voor het debat te werven zodat het totale aantal deelnemers op 40 meisjes en jongens komt.

Op 19 november 2008 zullen al deze jongeren s morgens ontvangen worden in het bestuurscentrum van de gemeente Lansingerland in Bleiswijk. Daar zullen zij welkom geheten worden door een lid van het College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgens zullen de medewerkers van de Nationale Jeugdraad de jongeren trainen en begeleiden bij het formuleren van de themas die de jongeren in het debat met het college aan de orde willen stellen. Ook de jongeren van We4You hebben deze dag een actieve rol.

Na de lunch is er s middags het debat in de Raadszaal van de gemeente Lansingerland onder leiding van de nieuwe burgemeester. Aan dit debat zullen ook de wethouders van Lansingerland deelnemen. Het is de bedoeling dat het net als vorig jaar een spannende vergadering wordt met een scherp debat en stevige conclusies en toezeggingen. Alle politieke partijen in Lansingerland zijn zeer geinteresseerd in de onderwerpen die de jongeren aan de orde willen stellen. Zij beloven met de door jongeren aan de orde gestelde onderwerpen verder aan de slag te zullen gaan.

Jongeren tussen de 12-18 jaar die in Lansingerland wonen maar niet in Lansingerland zelf op school zitten en wel graag mee willen doen, kunnen zich voor 26 oktober 2008 per e-mail melden bij Desi Beans van de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland, e-mail desibeans@stjjmh.nl

Geef in je mail je naam, adres, telefoonnummer en school op. Bovendien in het kort de reden waarom je mee wilt doen en over welke onderwerpen je het wilt hebben. Je krijgt dan snel bericht over de verdere gang van zaken.

Aan deelname aan het debat zijn voor de jongeren en hun school geen kosten verbonden. Wel is het nodig dat de school toestemming geeft om op 19 november de lessen niet te volgen.

Het jeugddebat is natuurlijk openbaar. We4You en de gemeente zullen er voor zorgen dat belangstellenden zoals politici, docenten, medescholieren en ouders uitgenodigd worden om als toeschouwer aanwezig te zijn. Ook de media zijn van harte uitgenodigd.