Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


longfunctietest!

Doe de gratis longfunctietest!

Kom op woensdag 19 november naar het Voorlichtingscentrum

Amsterdam, maandag 27 oktober 2008

Wist u dat er elk jaar in Nederland ruim zesduizend mensen aan de longziekte COPD overlijden? Ruim 500.000 Nederlanders hebben COPD, waarvan de helft dit nog niet weet.

Op woensdag 19 november tussen 10.30 en 14.30 uur kunt u gratis uw longfunctie laten meten bij het Voorlichtingscentrum van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Oosterpark 9 in Amsterdam.

Bij een longfunctietest, ook wel spirometrie genoemd, moet u zo diep mogelijk inademen en daarna zo snel mogelijk uitademen in een longfunctiemeter. Op basis van de resultaat van de test kan de longfunctieassistente u eventueel adviseren om een afspraak te maken met een arts. We willen benadrukken dat de longfunctieassistente geen diagnose stelt, maar een advies verstrekt.

De longfunctietest vindt plaats in het kader van de Wereld COPD-dag 2008 en wordt in het OLVG georganiseerd door de afdeling Longfunctie in samenwerking met het Astma Fonds. Ook is er een informatiestand met voorlichtingsmateriaal over COPD, de behandeling en het voorkomen ervan.

COPD (chronisch obstructieve longziekte) is een chronische vernauwing van de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. COPD kenmerkt zich door klachten van kortademigheid, hoesten of opgeven van slijm. De ziekte ontstaat in tachtig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het veertigste levensjaar. De levensverwachting van mensen met COPD is gemiddeld tien jaar korter dan die van gezonde mensen.
Mensen met COPD leven niet alleen korter, ze ondervinden ook steeds meer beperkingen in het dagelijks leven. Patiënten ondervinden met name problemen bij inspannende activiteiten zoals traplopen en tillen, maar ook bij dagelijkse dingen als wassen, aankleden, eten en bij deelname aan het sociale leven. Steeds vaker moeten afspraken worden afgezegd. Mensen met COPD voelen zich ongelukkiger dan gezonde mensen. COPD is ongeneeslijk, maar met een gezonde levensstijl en medicijnen is het leven wel dragelijker te maken. De eerste stap in de behandeling is stoppen met roken.

Op www.astmafonds.nl en www.hebikcopd.nl vindt u meer informatie over COPD.