Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

Dwingeloo, 21 oktober 2008

Open Dag 2008 ASTRON en JIVE groot succes!

De Open Dag 2008 van ASTRON en JIVE, die op zondag 19 oktober plaats vond, was een groot succes. De activiteiten werden druk bezocht door een breed publiek: gezinnen met jonge kinderen, jongeren en ouderen hebben massaal een bezoek gebracht aan de sterrenkundige instituten.

De activiteiten waren verdeeld over een grote tent, het gebouw van ASTRON en JIVE en de Dwingeloo Telescoop achter het gebouw. In de tent waren de kometenshow en het pretlab een grote trekker. Ook dit jaar waren ze een doorslaand succes, vele kinderen (en hun ouders!) vergaapten zich aan het kometenschouwspel terwijl andere kinderen heel geconcentreerd een bouwpakketje in elkaar soldeerden. Hiernaast konden bezoekers alles horen en zien over astronomie en LOFAR aan de hand van kleine experimenten, en vertelden astronomen enthousiast over hun werk met behulp van posterpresentaties en slideshows.

In het gebouw konden de bezoekers de mechanische afdeling van ASTRON zien, met onder andere de vacuümzoen als grote trekker. Ook werden er lezingen gegeven over het heelal, LOFAR en 50 jaar chip, wat volle zalen trok. Bezoekers konden ook een kijkje nemen bij de correlator van JIVE en alles horen over dit centrale punt van verschillende telescopen in Europa.

Ook de Dwingeloo Telescoop was een grote trekker, het publiek kon de controlekamer van de telescoop van binnen bekijken, en werd hier te woord gestaan door de enthousiaste medewerkers van CAMRAS, die de telescoop onderhouden.

Gemiddeld ligt het aantal mensen dat een bezoek brengt aan de Open Dag op ongeveer 1500. Het aantal bezoekers op deze Open Dag van 19 oktober is niet geteld, maar ligt zeker boven dit getal. Aan de Open Dag werkten ook CAMRAS, stichting De Koepel en de afdeling Noord-Drenthe van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde mee.

Kijk voor meer foto's op de sites van Harm-Jan Stiepel en Ronald Halfwerk.

Professor Strom maakt zijn eigen komeet

Kinderen verbazen zich over uitpuilende zoenen!

Zelf solderen in het pretlab!