Gemeente Venlo


Venlo maakt werk van Cultuurparticipatie

5-11-2008

In de jaren 2009 tot en met 2012 gaat Venlo anderhalve ton per jaar steken in cultuureducatie. Een aanvraag in het kader van het Fonds Cultuurparticipatie is goedgekeurd door het college. Op 19 november organiseert de gemeente hierover een werkconferentie met de organisaties die hierbij betrokken zijn.

Per 1 januari 2009 start het nieuwe Fonds voor Cultuurparticipatie. Deze rijksregeling vervangt het Actieplan Cultuurbereik, in 2008 afloopt. Gemeenten met meer dan 90.000 inwoners kunnen rechtstreeks een uitkering van het rijk krijgen mits ze er zelf eenzelfde bedrag bij leggen. Voor Venlo komt zo EUR0,79 per inwoner beschikbaar, wat tot een totaalbudget leidt van EUR145.500 voor de jaren 2009-2012.

"Dit is een mooie volgende stap in een ontwikkeling waar we al jaren mee bezig zijn," meldt wethouder Peter Freij van Cultuur. "In combinatie met de 60.000 euro die beschikbaar is voor het Jeugdcultuurfonds kunnen we gerichte impulsen geven aan wijken en doelgroepen die daar baat bij hebben."

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft als doel om de cultuurparticipatie van alle burgers te bevorderen. Iedere Nederlander, jong en oud, moet op termijn actief in aanraking komen met een cultuurdiscipline. Meer mensen moeten meedoen en ondersteuning en faciliteiten worden ook verbeterd.
Het beleid richt zich op cultuureducatie, amateurkunst en volkscultuur. Belangrijke thema's zijn diversiteit, vernieuwing en verankering.

Venlo wil het geld vooral inzetten in de buurten waar de participatie het laagst is. Verenigingen moeten ook aantrekkelijker worden voor jongeren. Verder wil de gemeente de relatie tussen amateurkunsten, volkscultuur en het professionele cultuurveld versterken. Hetzelfde geldt voor de koppeling tussen onderwijs en cultuur.