Rijksuniversiteit Groningen

The human HSP70/HSP40 chaperone family. A study on its capacity to combat proteotoxic stress

Datum: 19 november 2008

Promotie: J. Hageman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The human HSP70/HSP40 chaperone family. A study on its capacity to combat proteotoxic stress

Promotor(s): prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aanknopingspunten in onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes

Enkele vooralsnog nauwelijks onderzochte eiwitten lijken een belangrijke rol te spelen bij het tegengaan van verkeerde eiwitvouwing. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Jurre Hageman. Wellicht biedt de ontdekking nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes als de ziekte van Huntington en Alzheimer.

Al langer is bekend dat beschadigingen in het DNA en een slecht functionerend reparatiemechanisme kunnen leiden tot ziektes als kanker. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat ook beschadigingen en verminderde reparatie van eiwitten ziektes kunnen veroorzaken. Het gaat daarbij vooral om ziektes als de ziekte van Huntington, Parkinson en Alzheimer. Deze ziektes zijn vooralsnog vrijwel onbehandelbaar.

Jurre Hageman onderzocht de diversiteit van de menselijke HSP70/HSP40 chaperones. Hij bracht karakteristieke kenmerken in kaart en bestudeerde de rol van verschillende chaperones o.a. in cellulaire modellen voor de ziekte van Huntington en Spinocerebellar ataxia's. Een aantal HSP40 eiwitten lijkt een belangrijke rol te spelen bij het tegengaan van genoemde neurodegeneratieve ziektes.

Jurre Hageman (Gouda, 1978) studeerde biotechnologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door SenterNovem. Hageman blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.