IJssellandziekenhuis

11 November 2008

Wereld COPD-dag 19 november

gratis longfunctiemeting in IJsselland Ziekenhuis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag 19 november uitgeroepen tot Wereld COPD-dag 2008. COPD (chronic obstructive pulmonary diseases) is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Meer dan 500.000 mensen in Nederland hebben COPD; ongeveer 200.000 van hen weten dit niet eens.
Om COPD meer bekend te maken bij het publiek organiseert het Astma Fonds ook dit jaar een landelijke informatiedag en een longfunctiemeting. In deze omgeving kunnen mensen gratis hun longfunctie laten meten in het IJsselland Ziekenhuis. Het is wel belangrijk dat belangstellenden zich hiervoor van te voren aanmelden om lang wachten te voorkomen.

Elk jaar sterven in Nederland ruim 6.000 mensen aan COPD. Dat is bijna twee keer zoveel als het aantal doden door borstkanker.

Om COPD meer bekend te maken bij het grote publiek organiseert het Astma Fonds ook dit jaar in samenwerking met verschillende beroepsverenigingen een gratis landelijke longfunctiemeting. Dit doen zij op de Wereld COPD-dag, woensdag 19 november a.s..

In Capelle aan den IJssel bestaat de mogelijkheid voor een meting in het IJsselland Ziekenhuis.

Longartsen, longfunctie-assistenten en longverpleegkundigen zijn daarnaast met een informatiestand aanwezig om informatie over COPD te geven en zo nodig advies te verstrekken over bijvoorbeeld stoppen met roken. In november start het ziekenhuis met een rook-stop polikliniek.

Belangstellenden kunnen terecht bij de informatiestand in de centrale hal van het IJsselland Ziekenhuis tussen 9.00 en 16.30 uur.

Mensen van 40 jaar en ouder, (ex-) rokers en mensen met ademhalingsproblemen, last van hoesten en/of slijm kunnen hun longfunctie laten meten en uitgebreide informatie ontvangen over de aandoening en de behandeling. Wilt u een longfunctiemeting laten doen, dan dient u zich van te voren aan te melden bij de afdeling Patiëntenvoorlichting van het IJsselland Ziekenhuis op telefoonnummer 010 - 258 5137.

---