Gemeente Sint-Oedenrode


Laatste wijziging op: 11 november 2008

Persbericht: Zestiende-eeuwse kanunnik Van Eijck krijgt herbegrafenis in Sint-Oedenrode

Erfgoededucatie rondom de vondst van de overblijfselen van kanunnik Gerardus van Eijck

Op 19 november a.s. gaan ruim 180 leerlingen van de basisscholen in Sint-Oedenrode kanunnik Gerardus van Eijck herbegraven tijdens een viering in de Martinuskerk. Gerardus van Eijck was kanunnik in het kapittel van Sint-Oda, de beschermheilige van Sint-Oedenrode. Hij overleed in 1541 op 41-jarige leeftijd.

De kanunnikken (geestelijken) hadden in de Middeleeuwen grote invloed op het maatschappelijke, culturele en kerkelijke leven in Sint-Oedenrode. Zij waren verenigd in een kapittel dat verbonden was aan de Sint-Odakerk. Begin 20e eeuw kwam tijdens de herbouw van de Martinuskerk de grafsteen van kanunnik Gerardus van Eijck tevoorschijn. Uit onderzoek van het Archeologisch Centrum in Eindhoven is gebleken dat de botresten in het graf inderdaad overblijfselen van kanunnik van Eijck zijn. De kanunnik krijgt nu een nieuwe rustplaats in de grafkelder van de kerk en wordt dus herbegraven.

Basisschoolleerlingen volop betrokken

Leerlingen van de Rooise basisscholen (groep 8) worden volop betrokken bij de herbegrafenis van de kanunnik. Dit gebeurt via een lesbrief met opdrachten over de kanunnik en het leven in de 16e eeuw. In het kader van het jaar van het religieus erfgoed leren de kinderen zo meer over hun voorvaderen. Daarnaast krijgen ze een prominente rol tijdens de herbegrafenis. Ze voorzien de grafkelder van zelf geschreven eigentijdse teksten, ze mogen een tekst schrijven voor op de grafzerk, het gedachtenisprentje en een overlijdensadvertentie. Natuurlijk zijn de kinderen ook aanwezig bij de herbegrafenis.

De herbegrafenis

De herbegrafenis vindt plaats op woensdag 19 november. Om 9.30 uur komen de kinderen samen op de Markt en gaan naar het pand Stompershoek (Stomperstraat), de plaats waar de kanunnik vroeger heeft gewoond. Vervolgens gaat de rouwstoet met paard en wagen en onder begeleiding van het Sint-Joris Gilde naar de Martinuskerk. Tijdens een speciale dienst (van 10.00-10.30 uur) wordt de kanunnik daar herbegraven. Na de herbegrafenis worden de kinderen, zoals vroeger ook gebruikelijk, uitgenodigd om deel te nemen aan een gezamenlijke koffietafel.

Meer informatie

Ingrid Vissers (bovenschool coördinator Curioso), tel. 0413-420399 Hans en Corry Kocken, voorgangers kerkviering, tel. 0413-473023

Aan dit project werken de volgende instanties mee:

Parochiebestuur Sint-Martinus, 7 basisscholen, gemeente Sint-Oedenrode, Provincie Noord-Brabant, de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid, de Stichting Roois Cultureel Erfgoed
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant, toegewezen
door het Brabants Instituut voor School en Kunst (BisK).

Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl