Gemeente Lansingerland


Jongeren Lansingerland in debat met burgemeester en wethouders we4you

Veertig jongeren uit Lansingerland zullen het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Lansingerland aanstaande woensdag 19 november kritisch aan de tand voelen tijdens het tweede Lansingerlandse Jeugddebat.

Dit debat is net als vorig jaar een samenwerkingsproject tussen het jongerenplatform We4You uit Bleiswijk, de Nationale Jeugdraad en de gemeente Lansingerland.

De gemeente Lansingerland is één van de snelst groeiende gemeente van Nederland. Het inwoneraantal zal de komende jaren stijgen van een kleine 50.000 inwoners nu tot ongeveer 75.000 in 2015. Dat betekent dat ook het aantal jongeren flink zal toenemen. De jongeren vragen zich af of de gemeente daar in haar beleid wel genoeg rekening mee houdt. Moeten er niet veel meer en andere vrijetijdsvoorzieningen en uitgaansgelegenheden komen en moet er niet veel meer geld bij voor cultuur en sport? En veel jongeren in Lansingerland maken zich zorgen over de (verkeers)veiligheid. De jongeren zullen deze en nog veel meer andere vragen en betogen woensdag 19 november a.s. afvuren op de wethouders van de gemeente in dit speciale jeugddebat waarvan de burgemeester van Lansingerland, Ewald van Vliet, de voorzitter is.

De jongeren stappen overigens niet zo maar de politieke arena in. In de ochtend krijgen zij een uitgebreide debattraining van ervaren debaters van de Nationale Jeugdraad. Zodat de jongeren goed voorbereid, met goede argumenten de discussies met de wethouders in gaan.

Het tweede lokale jeugddebat op basis van het Nationaal Jeugddebat wordt op initiatief van de jeugdklankbordgroep We4You uit Bleiswijk- van harte gesteund door alle gemeenteraadsfracties van Lansingerland en verschillende maatschappelijke organisaties zoals de 3B-bibliotheek en de stichting Jeugd-en Jongerenwerk Midden Holland. De vijf middelbare scholen in Lansingerland hebben elk een groep jongeren geselecteerd tussen de 12 en 18 jaar en er is ook een selectie gemaakt van jongeren die wel in Lansingerland wonen maar elders op school zitten.

De trainingen beginnen om 10.00 uur, na een welkomstwoord van wethouder Naushad Boedhoe. Na de lunch - van 12.00 uur tot 13.00 uur - is er nog even tijd voor de laatste voorbereidingen en om 13.30 uur gaat het debat van start in de raadszaal.

Zowel de trainingsruimtes als de raadszaal bevinden zich in het Bestuurscentrum, Dorpsstraat 3 in Bleiswijk.