Universiteit Maastricht

Persbericht
Universiteit Maastricht
14 november 2008

Maastrichts onderzoek naar afbeeldingen van de huid in de 19e eeuw Studieprijs Praemium Erasmianum voor Mieneke te Hennepe

Mieneke te Hennepe, voormalig onderzoeker aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FdCMW) van de Universiteit Maastricht ontvangt een van de vijf Studieprijzen 2008 van de Stichting Praemium Erasmianum voor haar proefschrift 'Depicting Skin: Visual Culture in Nineteenth Century Medicine' uit 2007. Te Hennepe deed onderzoek naar het belang van afbeeldingen van de huid voor de medische kennisontwikkeling in de negentiende eeuw. De prijs zal 4 december aanstaande uitgereikt worden in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van drieduizend euro en een oorkonde en wordt ieder jaar door de stichting uitgereikt aan maximaal vijf jonge, veelbelovende wetenschappers die een uitzonderlijke dissertatie op het gebied van de geesteswetenschappen of de maatschappij- en gedragswetenschappen hebben voltooid. Bij de beoordeling wordt onder andere gelet op interdisciplinariteit van de benadering, de casusoverstijgende behandeling van het onderwerp en het bredere belang van het boek voor andere disciplines.

Te Hennepes proefschrift maakte onderdeel uit van een door NWO gefinancierd onderzoeksprogramma van de FdCMW, 'The Mediated Body'. De promotor was Prof. dr. Rob Zwijnenberg en dr. Jo Wachelder de co-promotor. Haar onderzoek is interdisciplinair met elementen uit de kunst, filosofie, wetenschapsstudies en medische geschiedenis. Ze bestudeert hoe medische tekeningen, microscopische afbeeldingen, reclames en foto's uit de negentiende eeuw de medische kennis veranderden. Ze concludeert dat afbeeldingen veel meer blijken te zijn dan simpele illustraties bij tekst. Onze huidige beeldcultuur en preoccupatie met het lichaam zijn voor een belangrijk deel terug te voeren op een niet eerder besproken geschiedenis van (soms afschrikwekkende en soms aantrekkelijke) afbeeldingen van de huid. Daarnaast vormen afbeeldingen het hart van de omgang met medische kennis en kan aandacht voor deze afbeeldingen de medische geschiedenis enorm verrijken. Te Hennepes onderzoek leidde tot de tentoonstelling 'Mijn Huid' die van 15 november 2007 tot en met 22 juni 2008 te zien was in Museum Boerhaave in Leiden. Momenteel werkt ze als conservator bij het Museum Boerhaave.