Gemeente Soest

.

Herdenking van de "33 van Soesterberg"

14 november

Op vliegbasis Soesterberg worden op 19 november 2008 de "33 van Soesterberg" herdacht. Op deze dag wordt de fusillade van 33 verzetsstrijders op 19 november 1942 op de fusilladeplaats van vliegbasis Soesterberg herdacht.

Deze herdenking wordt voor de laatste keer door vliegbasis Soesterberg georganiseerd. De organisatie wordt overgenomen door de Stichting "comité herdenking 4 & 5 mei Soest-Soesterberg" in opdracht van de gemeente Soest.

Vanaf 13:00 uur worden genodigden ontvangen op de vliegbasis door leerlingen van basisschool "De Egelantier". Gezamenlijk vertrekken zij aansluitend naar de fusilladeplaats, waar de krijgsmachtpredikant een herdenking uitspreekt. Aansluitend worden kransen gelegd door leerlingen van basisschool "De Egelantier", burgemeester Noordergraaf en commandant vliegbasis, Kolonel Gerards. De herdenking wordt afgesloten in het bedrijfsrestaurant. Daar wordt ook een protocol van overgave getekend tussen commandant vliegbasis, gemeente Soest en de voorzitter van de stichting.

Sinds 1992 herdenken leerlingen van groep van 8 van openbare basisschool "De Egelantier" jaarlijks op 19 november de fusillade van 33 Nederlandse verzetsstrijders. Deze verzetsstrijders waren afkomstig van diverse verzetsgroepen in Nederland.