19 november: Were ld COPD Dag 'Mannenziekte' treft steeds meer vrouwen

17/11/2008 12:37

Astmafonds

Het aantal vrouwelijke patiënten met de chronische longziekte COPD, die nu vooral onder mannen voorkomt, neemt snel toe. Die forse stijging kan worden verklaard uit de emancipatie van het roken sinds de jaren '60. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Het Astma Fonds organiseert op Wereld COPD Dag 19 november in het hele land longfunctiemetingen. In Den Haag laten vrouwelijke politici hun longfunctie meten.

Nederland telt ruim een half miljoen mensen met COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), een ziekte die zich meestal na het veertigste levensjaar openbaart. Een derde van hen is vrouw. Maar hun aantal neemt de komende jaren relatief sneller toe dan mannen, met ruim dertig procent tegen twaalf procent. In 2025 telt Nederland, rekening houdend met rookgedrag in het verleden, bijna een kwart miljoen vrouwelijke COPD-patiënten. Dat blijkt uit prognoses van chronische ziektegevallen (1).

De sterke stijging in vrouwelijke COPD-patiënten kan worden verklaard uit het toegenomen aantal vrouwelijke rokers in de afgelopen dertig jaar. Sinds de emancipatie en feminisering, ook van de rokerscultuur, maakten vrouwelijke rokers een snelle opmars. Het Astma Fonds merkt dat zorgverleners nu te maken krijgen met relatief jonge vrouwen, die in de bloei van hun leven kampen met COPD.

Longfunctiemeting

Op woensdag 19 november, Wereld COPD Dag, organiseert het Astma Fonds in samenwerking met ziekenhuizen in heel Nederland longfunctiemetingen. De gratis longfunctiemeting richt zich op de risicogroep van (ex) rokers in de leeftijd 40+, die ademhalingsklachten hebben of last van slijm of hoesten. Een beperkte longfunctie kan wijzen op de ontwikkeling van COPD, zeker als iemand jarenlang rookt of rookte. Onderdeel van de campagne van het Astma Fonds is de COPD Pocket, een handzaam boekje met informatie over de aandoening en hoe je ermee kunt leven.

Ook organiseert het Astma Fonds op tal van plaatsen in Nederland COPD-lunches, waar COPD-patiënten, hun omgeving en zorgverleners ervaringen uitwisselen.

Vrouwelijke politici meten longfunctie

Op woensdag 19 november vindt in Den Haag een longfunctiemeting plaats onder vrouwelijke politici. Op het Plein bijt Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet om 12.00 uur het spits af. Zij wordt gevolgd door andere vrouwelijke Tweede Kamerleden, topambtenaren van VWS en mogelijk bewindslieden. Longverpleegkundigen en patiënten geven tekst en uitleg.





http://www.astmafonds.nl