Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 19 november 2008

Kenmerk 225

IJburg tweede fase van start

Het college van B&W heeft het bestemmingsplan voor de tweede fase van IJburg vrijgegeven voor inspraak. De tweede fase van IJburg bestaat uit vier eilanden: middeneiland, centrumeiland, strandeiland en buiteneiland. Op deze eilanden komen 9200 woningen.

Amsterdam heeft een grote behoefte aan woningen. Veel mensen willen in deze stad wonen. Daarnaast wil een deel van deze mensen graag wonen in een woning die in de stad erg schaars is: een ruim appartement of een eengezinswoning. Dit type woningen kan op IJburg tweede fase worden gebouwd. Ruime woningen in een stadse omgeving, dus in hoge dichtheden en met veel voorzieningen in de buurt.

Natuur
De ontwikkeling van IJburg gaat hand in hand met forse investeringen in de natuur in de omgeving. Deze investeringen richten zich op het versterken van de ecologische waarden en biodiversiteit van het IJmeer als geheel. Om dit te bereiken worden, naast grote natuurontwikkelingsprojecten zoals het Diemerpark, de Hoeckelingsdam en de Zuidelijke IJmeerkust, ook kleine projecten uitgevoerd zoals de aanleg van luwtegebieden, mosselbanken, zachte vooroevers en speciale natuurstrandjes en natuureilanden.

Planning
Het bestemmingplan ligt vanaf 27 november 2008 tot 8 januari 2009 ter inzage. Iedereen heeft dan de gelegenheid een mening over het plan bij de gemeente in te dienen. Daarnaast wordt, vooruitlopend op de vaststelling van het bestemmingplan, een vrijstellingsprocedure doorlopen om te kunnen beginnen met het eerste deel van het landmaken. Volgens de huidige planning kan eind 2009 gestart worden met dit stuk. Als alles goed gaat start in 2012 de woningbouw. De eerste woningen worden in 2013 opgeleverd. Omdat de eilanden gefaseerd worden aangelegd en bebouwd zal IJburg tweede fase in 2020 voltooid zijn.

Geschiedenis
Op 4 september 1996 besloot de gemeenteraad tot de aanleg van IJburg. Een woonwijk van ongeveer 18.000 woningen in het IJmeer. Besloten werd om IJburg in twee fasen aan te leggen. Op de eilanden van de eerste fase staan inmiddels 5000 woningen, er wonen nu ongeveer 10.000 mensen. De tweede fase moet nog worden aangelegd. Op 24 november 2004 heeft de Raad van State goedkeuring onthouden aan het destijds opgestelde bestemmingsplan voor de tweede fase. Door die uitspraak is nu extra goed gekeken naar de milieueffecten. Het bestemmingsplan is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. Gerenommeerde deskundigen en specialisten hebben hun bijdrage geleverd aan de onderzoeken die ter voorbereiding zijn gedaan. Dit heeft geresulteerd in een plan dat volgens de gemeente in alle opzichten haalbaar is.

Pb-225
.

19 november 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 225 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2