De Nederlandse Bank


Vermogen Nederlandse beleggingsfondsen verder gedaald

Nieuwsbericht

Datum 19 november 2008

Het fondsvermogen van de onder toezicht staande Nederlandse beleggingsfondsen is in het derde kwartaal van 2008 met EUR 6,4 miljard (8 procent) gedaald als gevolg van afwaarderingen van de beleggingen en netto onttrekkingen door beleggers, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.
Herwaarderingen van beleggingen (inclusief wisselkoerseffecten)

De belangrijkste component hierbij was het forse koersverlies op aandelen van 11 procent (grafiek), in lijn met de wereldwijde daling van aandelenkoersen (MSCI World-index: -12 procent). Doordat ook nog andere factoren een rol speelden, zoals de verplaatsing van fondsen naar Luxemburg, daalde het fondsvermogen tot EUR 71,7 miljard. Door afwaarderingen en onttrekkingen nam het in vijf kwartalen - sinds het uitbreken van de financiële onrust - af met 28 procent.

In het derde kwartaal hebben de onder toezicht staande fondsen hun beleggingsportefeuille met EUR 5,5 miljard (6 procent) afgewaardeerd (inclusief wisselkoerseffecten). Het verlies op aandelen dit kwartaal was het vijfde op rij en bedroeg over de afgelopen vijf kwartalen 34 procent. De waardedalingen van de onroerendgoedportefeuille in 2008 (een kleine procent in het derde kwartaal) vormen een breuk met de forse waardestijgingen in de jaren ervoor. Deze hangt samen met de verminderde vraag naar vastgoed ten gevolge van de aangescherpte kredietvoorwaarden. Op obligaties werd dit kwartaal nog wel een koerswinst geboekt - minder dan een procent - mogelijk door koersstijgingen van overheidsobligaties vanwege de toegenomen populariteit van dit beleggingsinstrument. In totaal is de beleggingsportefeuille sinds het begin van de kredietcrisis afgewaardeerd voor EUR 17 miljard (19 procent).

Beleggers haalden in het derde kwartaal EUR 0,9 miljard (ruim een procent) uit de onder toezicht staande fondsen. Over vrijwel de hele linie van fondstypes werd geld onttrokken. Daarmee kwamen de totale onttrekkingen sinds medio 2007 uit op EUR 5,5 miljard (6 procent).

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).