Gemeente Zoetermeer

Brandweer Zoetermeer krijgt certificaat verminderd zelfredzaamheid

De brandweer Zoetermeer heeft als eerste korps in Nederland het certificaat Basistraining verminderd zelfredzaamheid ontvangen. Bijzonder is dat de basistraining werd gegeven door mensen die zelf een beperking hebben. Zo leerde de Brandweer Zoetermeer wat het betekent om met 1 been de trap op en af te komen en hebben zij ervaren hoe het is om met dove mensen in gesprek te gaan. Ook leerden ze wat het betekent om een zwaar spastisch persoon op een eenvoudige wijze te evacueren en de wijze waarop je communiceert met iemand die een autistische beperking heeft.

Het korps kreeg het certificaat uitgereikt door voorzitter Hannie van Leeuwen van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving/ Rvarium®. De Taakgroep wil de zelfredzaamheid bevorderen van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. In Nederland valt ruim 20% van de Nederlandse bevolking onder de categorie verminderd zelfredzaam. Het gaat om lichamelijk en geestelijk gehandicapten, ouderen en kinderen jonger dan 12 jaar. Zij lopen bij calamiteiten zoals een brand, een verhoogd risico.

Zon 90% van deze groep woont bij u en mij in de straat en om de hoek en zit dus niet in een instelling, benadrukte mevr. Van Leeuwen bij de uitreiking van het certificaat. Doel van de Taakgroep is de kennis over deze groep bij onder andere hulpdiensten en werkgevers te vergroten en de zelfredzaamheid van de verminderd zelfredzamen te verbeteren.

BRW ontvangt certificaat Basistraining verminderd zelfredzaamheid BRW ontvangt certificaat Basistraining verminderd zelfredzaamheid