Gemeente Giessenlanden


Begraafplaatsenadministratie en nieuw beleid

In Giessenlanden zijn negen algemene begraafplaatsen verdeeld over de verschillende dorpskernen; 1 in Arkel, 3 in Giessenburg, 1 in Hoogblokland, 1 in Hoornaar, 2 in Schelluinen en 1 in Noordeloos. De gemeente Giessenlanden heeft na de herindeling in 1986 de bestaande regelingen en gegevens overgenomen en heeft daarmee nog geruime tijd gewerkt.

In 2007 was het noodzakelijk om de bestaande regelingen aan te passen, omdat voorzien werd dat er een tekort aan grafruimte ontstond.

De nieuwe regels gaan onder andere over de termijnen waarvoor graven uitgegeven kunnen worden, over mogelijkheden tot het ruimen van graven, over het onderhoud. Om het nieuwe beleid uit te kunnen voeren, moet de gemeente over de juiste informatie beschikken. Informatie als:


· Van wie, van welke nabestaande, van welke familie is het graf:

wie is/zijn de rechthebbende(n)?


· Voor welke periode is het graf uitgegeven?


· Is er een onderhoudscontract afgesloten?

Ongeveer 1300 rechthebbenden zijn bij de gemeente bekend, omdat er een onderhoudscontract van een graf met hen loopt. Zij hebben een brief van de gemeente ontvangen waarin hen gevraagd werd, of men inderdaad nog rechthebbend is, of men het graf wil handhaven en het onderhoudscontract doorzetten, of dat men afstand zou willen doen. Deze brief is namens de gemeente verstuurd door Genius Loci. Dit bureau heeft de opdracht om de Begraafplaatsadministratie volledig en actueel te maken. 1000 rechthebbenden hebben inmiddels op de vragen gereageerd. Een aantal mensen wilden voordat ze een besluit nemen, een persoonlijk gesprek. Deze mensen zijn door Genius Loci uitgenodigd voor een gesprek. Ruim 300 rechthebbenden hebben een herinneringsbrief ontvangen.

Voor de graven waarvan geen actueel onderhoudscontract is, zal Genius Loci een brief sturen aan hen waarvan aangenomen wordt, dat zij rechthebbende zijn. Het kan dus voorkomen dat de verkeerde personen een brief ontvangen. Dan zal er verder gezocht moeten worden naar de juiste rechthebbende. Als dit tot niets leidt, worden er uiteindelijk bij de graven oproepen geplaatst in de hoop dat familie of bekenden van de overledenen zich melden bij de gemeente. Na verloop van tijd kan de gemeente een graf waarvoor niemand zich meldt, opheffen. Maar vóór die tijd wordt daarover gepubliceerd.

Als u vragen heeft over deze procedure kunt u in deze richten aan de medewerkers van Genius Loci. Zij kunnen u in dit stadium sneller informeren dan de medewerkers van de gemeente. Contact persoon is mw. L. Verburg, tel. 0411-650070, haar e-mailadres is l.verburg@geniusloci.nl

Het adres is; Genius loci, Bosscheweg 107-8, 5282 WV Boxtel