Gemeente Harlingen


Bingo in Harlingen

In de gemeente Harlingen wordt met enige regelmaat, door diverse organisaties, een kleinskansspel (bingo) georganiseerd. Een bingo is een kleinskansspel waarbij de spelers zo snel mogelijk rondgeroepen nummers moeten aanduiden op een kaartje, dat voor iedere speler anders zal zijn. De winnaar is vervolgens degene die als eerste het kaartje, of een afgesproken deel daarvan vol heeft.

Een bingo kan georganiseerd worden door een vereniging die minimaal 3 jaar bestaat. De baten van de bingo zullen veelal de vereniging ten goede komen, of een goed doel. Aan het klein-kansspel zijn maximumprijzen verbonden die jaarlijks kunnen worden gewijzigd. Momenteel is de wettelijke maximumwaarde van de te behalen prijzen per serie EUR 400 of set en de gezamenlijke waarde van de prijzen mag niet hoger zijn dan EUR 1.550,- per bijeenkomst.

Wij vragen langs deze weg alle verenigingen die een of meerdere bingobijeenkomsten per jaar houden, dit aan de gemeente te melden. Dit dient voor 1 januari 2009 te gebeuren, zodat wij voor het jaar 2009 een bingorooster kunnen opstellen. Dit rooster kan vervolgens door de diverse organisatoren gebruikt worden om de bingobijeenkomsten beter op elkaar af te stemmen. Aan deze melding zijn geen kosten verbonden.

Overigens dient een bingobijeenkomst minimaal 2 weken van te voren aan het college gemeld te worden. Bij de melding is van belang dat duidelijk is, wat de organiserende vereniging is en dat deze vereniging minimaal 3 jaar bestaat. Daarnaast is van belang waar, wanneer en hoe laat de bingobijeenkomsten plaats zullen vinden en hoeveel deelnemers er doorgaans verwacht worden.

Voor vragen hierover kunt u terecht bij de heer Jonker van de afdeling BMO-AJZ, telefoonnummer 0517-492234 of u kunt mailen naar a.jonker@harlingen.nl.

De regels van het spel met betrekking tot het organiseren van een bingo (kleinskansspel) worden genoemd in artikel 7c van de Wet op de Kansspelen.

Artikel 7 c, Wet op de kansspelen.

1. Onder het organiseren van het kleine kansspel wordt verstaan het door een ten minste drie jaar bestaande Nederlandse vereniging, die krachtens zijn statuten een duidelijk omschreven doel - niet zijnde de beoefening van enigerlei vorm van kansspel - beoogt te dienen, ten bate van een genoemd, niet met het algemeen belang in strijd zijnd doel beleggen van een bijeenkomst, waar gelegenheid tot het deelnemen aan het kleine kansspel wordt gegeven, waarbij de prijzen of premies in geld of goederen, die door de deelnemers aan het spel kunnen worden verkregen, geen hogere waarde hebben dan EUR 400,- per serie of set en de gezamenlijke waarde daarvan niet meer bedraagt dan EUR 1.550,- per bijeenkomst.

2. Het is verboden een bijeenkomst, waar gelegenheid tot het deelnemen aan het kleine kansspel wordt gegeven, te organiseren: a. indien niet ten minste veertien dagen tevoren aan burgemeester en wethouders van de gemeente, waar de bijeenkomst zal plaatsvinden, op door hen aan te geven wijze of bij gebreke van dien bij aangetekend schrijven, mededeling is gedaan van de plaats waar en het tijdstip waarop de bijeenkomst wordt georganiseerd,
b. indien burgemeester en wethouders zodanige bijeenkomst hebben verboden.
Burgemeester en wethouders verbieden zodanige bijeenkomst, indien op de, in de in het voorgaande lid bedoelde mededeling aangegeven dag in de mede daarin aangemelde lokaliteit reeds een soortgelijke bijeenkomst zal plaatsvinden, of indien aannemelijk is dat een of meerdere leden van de vereniging die de bijeenkomst organiseert, persoonlijk voordeel daaruit verwerven dan wel dat bij de wet of door hen gestelde voorschriften niet zullen worden nageleefd of zodanige voorschriften niet zijn nageleefd.