Politie Groningen

Woensdag 19 november

Provincie Groningen, 19-11-2008

Groningen: controle vrachtverkeer

De politie heeft in Groningen en Leek gecontroleerd vrachtverkeer gecontroleerd. Op de Sontweg in Groningen werden dinsdagmorgen twee vrachtwagenchauffeurs bekeurd. De combinaties waren te zwaar. Nadat een deel van de lading was achtergelaten, mochten de chauffeurs verder. Op de A7 bij Leek werd een te zware vrachtwagen langs de kant van de weg gezet. Dit voertuig was bijna 10 procent overbeladen. Op de Diepswal in Leek werd een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zuidlaren bekeurd. De man vervoerde op zijn dieplader een heikraan. Deze combinatie zou vanwege de grootte een ontheffing moeten hebben met speciale begeleiders. Dit was niet het geval. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: doorgereden na ongeval

Een 21-jarige automobiliste uit Groningen is dinsdagmiddag op de Kraneweg doorgereden nadat ze tegen een geparkeerde auto was gebotst. Een getuige zag dat de Groningse na de aanrijding weg reed en waarschuwde de politie. Die kon aan de hand van het kenteken achterhalen wie de veroorzaker was. De automobiliste verklaarde van de schrik door te zijn gereden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: winkeldief aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag op de Grote Markt een 43-jarige winkeldief aangehouden. De man uit Almere werd betrapt toen hij met een geprepareerde tas een winkel wilde verlaten. In de tas zaten diverse kledingsstukken ter waarde van ruim duizend euro. De verdachte verklaarde direct verantwoordelijk te zijn. Op het politiebureau bleek dat hij nog een geldboete open had staan. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: woninginbraken

De politie heeft dinsdag drie aangiftes opgenomen van woninginbraken in de wijken Lewenborg en Beijum. In de vroege ochtend van dinsdag is een poging inbraak geweest in een woning aan de Rietveldlaan. In diezelfde ochtend lukte het de inbreker(s) wel binnen te dringen in een woning aan de Kramerstraat. De eigenaar bekijkt wat uit de woning is weggenomen. Uit een woning aan de Isebrandtsheerd werden onder andere een tv en een laptop gestolen.

De politie adviseert mensen ramen en deuren goed af te sluiten. Daarbij moet ook gedacht worden aan de raampjes die boven een buitendeur zitten. Het is van belang goed hang- en sluitwerk in de kozijnen aan te brengen. Afvalcontainers of ander attributen kunnen worden gebruikt als opstap naar een hoger gelegen raampje. Ook raadt de politie aan om een anti-inbraakstrip te gebruiken tussen de buitendeur en het kozijn. Hierdoor wordt de zogenaamde flippermethode bemoeilijkt. Een anti-inbraakstrip is verkrijgbaar bij de hang- en sluitwerkspecialist en bouwmarkten. Bovendien wordt mensen met een nachtslot geadviseerd dit nachtslot te gebruiken.

Tolbert: politie voorkomt mogelijk inbraak

De politie heeft dinsdagnacht op de Barckemalaan een 28-jarige man uit Zeist aangehouden. Een getuige belde de politie, omdat hij twee mannen in een auto zag zitten. De mannen bleven in de auto zitten en de getuige rook onraad. Agenten namen een kijkje. Toen het duo de agenten zag, gingen ze er als een speer vandoor. Een van hen werd na een sprint gepakt. De ander wist te ontkomen. Naar de gevluchte man werd nog onderzoek ingesteld met een speurhond, maar de verdachte was al gevlogen. Onderzoek in de auto leverde diverse gereedschappen op. De auto werd in beslag genomen voor onderzoek. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau. Tijdens zijn fouillering kwam onder andere een bolletje harddrugs te voorschijn. De man uit Zeist werd ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Ter Apel: inbraak in school

De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Kapelweg in Ter Apel. Onbekende(n) hebben in de nacht van maandag op dinsdag computerapparatuur meegenomen. Er wordt nog bekeken wat precies is weggenomen.

Leek: controle

De politie heeft dinsdag tijdens surveillance in Leek en omgeving automobilisten gecontroleerd op het dragen van hun gordel. Er weren
120 autos gecontroleerd. Drie personen droegen geen gordel en kregen hiervoor een bekeuring. Daarnaast werden personen bekeurd voor het verbranden van afval, het vissen met levend aas, snelheid, mobiel bellen en rechts inhalen op de A7.

Farmsum: kat veroorzaakt val

Een 30-jarige fietsster uit Delfzijl is dinsdagmiddag op de Borgshof gewond geraakt. Een kat stak ineens de weg over en kwam in haar wiel terecht. De vrouw viel en klapte met haar hoofd op de weg. Ze is voor onderzoek met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend wat de verwondingen van de fietsster zijn.

Middelstum: over de kop, maar niet gewond

Een 21-jarige automobiliste uit Stedum is dinsdagavond op de N46 van de weg geraakt, maar is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Ze sloeg een paar keer over de kop, reed door struiken heen en kwam uiteindelijk tot stilstand. Gevolg was dat haar auto total-loss was, maar zij is er zonder letsel vanaf gekomen.

Delfzijl: politie controleert fietsverlichting

De donkere maanden staan weer voor de deur. Dat betekent dat de politie meer gaat controleren op fietsverlichting. In Delfzijl en Appingedam zijn dinsdagavond dertig fietsers gecontroleerd. Vijf van hen kregen een bekeuring, omdat ze zonder verlichting fietsten. Ook een bromfietser werd bekeurd. De verlichting aan de voorkant van zijn bromfiets werkte niet.

Stadskanaal: aanrijding auto met vrachtauto

Een 73-jarige automobilist uit Vlagtwedde is dinsdagmiddag na een verkeersongeval gewond geraakt. Een 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Musselkanaal wilde de Gedempte Vleddermond oversteken in de richting van de Stelmaker, maar zag hierbij de auto over het hoofd. Een botsing was het gevolg. De man uit Vlagtwedde is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Het letsel leek mee te vallen. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Sappemeer: zwaar beschonken bestuurder betrapt

Een 63-jarige automobilist uit Sappemeer is dinsdagmiddag in de Noorderstraat betrapt op het rijden onder invloed. De man wilde vanaf een parkeerplek zijn auto instappen. Een getuige vertrouwde het niet en belde de politie. De getuige vertelde dat de man al een paar keer op de grond had gelegen, maar hij ging toch achter het stuur zitten. Agenten namen een blaastest af en de man werd aangehouden. Hij bleek 3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen de alcomobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.