Politie Haaglanden

Persberichten 19 november

Haaglanden, 19-11-2008 o 53-jarige vrouw helpt de politie Den Haag Een 53-jarige Haagse aarzelde dinsdag 18 november om 16.20 uur geen moment toen zij zag dat een 24-jarige Hagenaar in gevecht raakte met enkele politieagenten. De man veroorzaakte een hoop tumult bij een bank aan de Leyweg waarop de beveiliging de politie belde. Toen de agenten de man aanspraken, richtte hij zijn agressie op de agenten. Die kregen onverwachte hulp van de 53-jarige die met haar wandelstok de 24-jarige mede onder dwang hield. De agenten sloten de agressieveling in voor nader verhoor. De vrouw krijgt als dank voor haar inzet een bosje bloemen.

Spaanse vrouwen op dievenpad
Den Haag Beveiligers betrapten dinsdag 18 november om 13.00 uur twee Spaanse vrouwen (31 jaar) in een winkel aan de Leyweg. Het duo nam enkele goederen mee zonder te betalen. Beveiligers betrapten het tweetal op heterdaad en droegen ze over aan de politie. Een van de twee weigerde haar identiteit op te geven, terwijl die van de ander ook niet betrouwbaar was. In verband met nader onderzoek naar de identiteit van de vrouwen moesten zij de cel in.

Verdachten fietsdiefstal aangehouden
Den Haag Twee 13-jarige Haagse jongens werden op dinsdag 18 november rond 17.00 uur aangehouden op verdenking van fietsdiefstal of heling. De twee jongens reden op damesfietsen op de Waldorpstraat. Van één van de fietsen was het slot verbroken, bij de andere fiets hing het slot los onder het zadel. De fietsen zijn in beslag genomen en de verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en verhoord. Eén van de jongens kreeg een verwijzing naar Bureau Halt. De andere verdachte moet zich voor de rechter verantwoorden.

Verdachte van heling aangehouden
Den Haag Surveillerende agenten zagen op woensdag 19 november rond
6.10 uur een fietser rijden zonder fietsverlichting. De man kon zich niet legitimeren en moest zijn identiteitsbewijs thuis ophalen. Daar bleek dat hij geen fietssleutel had van de fiets waarop hij reed. Uit politiegegevens bleek de fiets van diefstal afkomstig te zijn. De verdachte, een 36-jarige Hagenaar, verklaarde dat hij de fiets voor
55,- euro van iemand had gekocht. De Hagenaar is aangehouden en zijn fiets is in beslag genomen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Iedereen de BOB
Den Haag Bij een alcoholcontrole op het Plein moesten dinsdagavond 18 november tussen 23.00 uur en middernacht vijftig bestuurders een blaastest doen bij het verlaten van de parkeergarage. Niemand had teveel gedronken en dus mochten alle bestuurders direct hun weg vervolgen. Ook bij een controle op de Binckhorstlaan was niemand onder invloed. De politie kijkt tevreden terug op deze controles. Bijna honderdvijftig automobilisten moesten blazen en er waren geen bestuurders bij die hadden gedronken. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl.(=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl. (=0,2 promille).

Beschonken bestuurder betrokken bij aanrijding
Den Haag Een 40-jarige Hagenaar raakte dinsdagavond 18 november omstreeks 22.30 uur betrokken bij een aanrijding terwijl hij onder invloed was van alcohol. De man verleende op het Hobbemaplein geen voorrang aan een 51-jarige Leidschendamse en reed de auto van de vrouw aan in de flank. Toen agenten ter plaatse kwamen om de aanrijding op te nemen, roken zij bij de Hagenaar een alcohollucht. De man werd aangehouden en blies op het bureau 440 ugl. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Toiletinbreker aangehouden
Den Haag Een 52-jarige Hagenaar werd dinsdagavond aangehouden nadat hij had geprobeerd in te breken in een toilettencontainer op de Wolmaransstraat. Een getuige zag dat er iemand in de container inbrak en belde direct de politie. Agenten troffen de man in de omgeving aan en hielden hem aan. In een sporttas die hij bij zich droeg, troffen zij inbrekerswerktuigen aan. Behalve de twee toiletten viel er in de container niets weg te nemen.

Aanrijding
Den Haag Een aanrijding op de kruising van de Laan van Hoornwijck met de Laan van s-Gravenmade zorgde dinsdagmorgen enige tijd voor oponthoud. Een 16-jarige scooterrijder zag een rood verkeerslicht over het hoofd en botste tegen een personenauto aan. Op de plaats van het ongeval kwam een traumahelikopter met een arts aan boord, om de situatie van het slachtoffer te beoordelen. Het slachtoffer werd uiteidnelijk met been- en borstletsel, in een ambulance, naar het Reinier de Graaf ziekenhuis vervoerd.

Man slaat omstander gebroken kaak
Leidschendam Een 32-jarige man uit Ermelo maakte zich dinsdag 18 november dusdanig kwaad op een 23-jarige Leidschendammer dat hij hem een gebroken kaak sloeg. De man was boos omdat de 23-jarige zonder rijbewijs de vriendin van de 32-jarige vervoerde. De man wond zich daarover zo op dat hij de man het ziekenhuis in sloeg. De politie hield de 32-jarige aan.

Politie controleert fietsverlichting
Leidschendam Politieagenten controleerden dinsdag 18 november tussen
07.00 en 08.00 uur de verlichting van fietsverkeer op de Wijkerlaan en De Tol. Tien fietsers kregen een bekeuring omdat de fietsverlichting niet in orde was. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.
Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden: De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.
Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Bejaarde vrouw slachtoffer babbeltruc
Wassenaar Een 81-jarige bewoonster van een woning aan de Daniel Ruysstraat werd dinsdag 18 november het slachtoffer van een babbeltruc. Om 16.00 uur belde er een man bij de vrouw aan die vroeg of hij even de ANWB mocht bellen omdat hij pech had. De behulpzame vrouw pakte een telefoonboek en ondertussen wist de man haar portemonnee te ontfutselen. Toen de man weg was, ontdekte de vrouw de diefstal en belde de politie. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Sociale recherche beëindigt uitkeringsfraude
Rijswijk Rechercheurs van de sociale recherche van de gemeente Rijswijk en Politie Haaglanden beëindigden dinsdag 18 november een uitkeringsfraude. De recherche ontdekte dat een 34-jarige vrouw vanaf juni 2006 samenwoonde met een 37-jarige plaatsgenoot, terwijl de vrouw een alleenstaande uitkering genoot. De vrouw verzuimde om daarvan de gemeente te informeren waardoor de gemeente voor een bedrag van 25.000 euro aan uitkeringen uitbetaalde. De gemeente gaat het uitgekeerde bedrag verhalen op het stel. De uitkering werd onmiddellijk beëindigd. Tegen de vrouw maakte de recherche proces-verbaal op wegens oplichting.

Fikse schade bij aanrijding
Honselersdijk Een 72-jarige bestuurster uit Honselersdijk veroorzaakte dinsdag 18 november om 08.15 uur op de Vogelaer een aanrijding. De vrouw veranderde nabij de Van Ockenburchlaan van richting en verleende daarbij geen voorrang aan een 73-jarige plaatsgenoot. Beide autos raakten daarbij fors beschadigd en een takelwagen moest beide voertuigen wegtakelen. De 73-jarige moest ter observatie worden opgenomen in het ziekenhuis.

Slapen in school
Delft - Politieagenten namen 19 november om 03.40 uur poolshoogte bij een school aan de Clara van Sparwoudestraat waar een alarm afging. Aan de achterzijde bleek een ruit vernield te zijn. Achter een rolgordijn troffen de agenten op de grond een man aan die in eerste instantie niet reageerde. De 51-jarige man uit Delft, die waarschijnlijk in slaap was gevallen, bleek een groot mes bij zich te hebben. De Delftenaar moest mee naar het bureau en zit nog vast.

Dronken op de fiets
Delft Een 20-jarige fietser uit Delft had zoveel gedronken dat hij 19 november omstreeks 01.20 uur een rijverbod en een proces verbaal kreeg. De Delftenaar fietste op de Papsouselaan en viel op omdat hij nogal slingerend reed. De man die met een dubbele tong sprak en bijna niet meer op zijn benen kon staan blies 760 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Handgranaat gevonden
Zoetermeer Op de H.M. van Randwijkhove trof een 35-jarige Zoetermeerder dinsdag 18 november omstreeks 17.00 uur een handgranaat aan in de bosjes. De man belde direct de politie, die de omgeving ruim afzette en de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) ter plaatse liet komen. De bewoners in een naburige flat werden gewaarschuwd dat zij ramen en deuren gesloten moesten houden. De EOD heeft de handgranaat, waar de pin nog in zat, meegenomen. Omstreeks 18.30 uur werd de afzetting weer opgeheven.

Gewond bij aanrijding
Zoetermeer Een 49-jarige vrouw uit Zoetermeer raakte 18 november omstreeks 09.20 uur gewond bij een aanrijding op de Mahatma Gandhisingel. De auto waarin zij zat reed achterop een andere auto. Door de aanrijding liep zij nekletsel op en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Betrapt bij bekladden flat
Zoetermeer Een oplettende getuige zag dinsdag 18 november dat een
13-jarige jongen en een negenjarig meisje, beiden uit Zoetermeer een balkon onderkalkten met stiften en dat zij vuurwerk afstaken. Politieagenten namen de twee mee naar het politiebureau. Later bleek dat de kinderen op een galerij van de flat nog meer teksten geschreven hadden en dat de twee nog meer vuurwerk bij zich hadden. De ouders van de twee zijn in kennis gesteld. Beiden gingen met een Stop en een Halt verwijzijng naar huis.

Teveel op
Zoetermeer De rijstijl van een 22-jarige automobiliste uit Capelle aan den IJssel was aanleiding om haar op woensdagochtend 19 november omstreeks 04.10 uur op de van Aalstlaan te controleren. De vrouw bleek gedronken te hebben en blies 395 ugl. Aangezien de vrouw een beginnend bestuurder is, moest zij haar rijbewijs direct inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Duur speelgoed
Zoetermeer Een 45-jarige vrouw uit Waddinxveen nam bij een speelgoedwinkel in de Amsterdamstraat speelgoed mee zonder af te rekenen. De vrouw kreeg aan het politiebureau een transactie aangeboden van 160 euro. Wanneer ze deze niet betaalt moet ze zich in februari voor de rechter verantwoorden.