TenneT


Nieuwe kabel tussen Beilen en Hoogeveen


19-11-2008 Landelijke netbeheerder TenneT gaat een nieuwe 110.000 Volt verbinding aanleggen tussen Beilen en Hoogeveen. Deze kabel is nodig om het hoogspanningsnet in de regio verder uit te breiden en past in de netverzwaringen die TenneT de komende jaren in Noord-Nederland uitvoert. De nieuwe verbinding wordt volledig ondergronds aangelegd.

Afgelopen jaren zijn steeds meer knelpunten ontstaan in het hoogspanningsnet. In de afgelopen twee jaar heeft een groot aantal partijen zich bij TenneT gemeld voor aansluiting van een nieuwe elektriciteitscentrale op het Nederlandse 380 kV-net. Productielocaties aan zee zijn erg in trek, zo ook bij de Eemshaven. Bovendien is de afgelopen jaren de duurzame energieproductie, bijvoorbeeld uit biomassa, fors gegroeid.

TenneT werkt daarom aan de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Noord-Nederland. Zo wordt de hoogspanningslijn tussen van het hele traject Vierverlaten-Zeijerveen-Hoogeveen-Zwolle de komende jaren opgewaardeerd. Verder zijn door TenneT en de Rijksoverheid de procedures opgestart om vanaf Eemshaven een nieuwe 380 kV-lijn van de Eemshaven naar Centraal-Nederland aan te leggen.

De nieuwe kabelverbinding komt te liggen tussen de bestaande hoogspanningsstations van Beilen en Hoogeveen. TenneT maakt bij de uitvoer gebruik van lokale kennis en ervaringen, zodat zoveel mogelijk rekening kan worden gehouden met de verschillende belangen. Gedurende het hele proces wordt intensief samengewerkt met alle betrokkenen, waaronder gemeenten en grondeigenaren.

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met het servicecentrum van TenneT, 026-3731717 of servicecentrum@tennet.org