Voedingcentrum


Ons eten is te zout

Fabrikanten komen op woensdag 19 november 2008 met een plan om de hoeveelheid zout in producten te verminderen. We krijgen veel te veel zout binnen dan goed voor ons is. Het Voedingscentrum heeft tips voor wat je zelf kan doen om minder zout binnen te krijgen.

We krijgen gemiddeld 10 tot 11 gram zout per dag binnen. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te nemen. Van veel keukenzout krijg je een hoge bloeddruk. Om precies te zijn komt dat door het mineraal natrium dat in keukenzout zit. Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk hoger wordt. Geschat wordt dat ieder jaar ongeveer 5000 mensen overlijden omdat ze te veel zout eten.

Industrie
Het meeste zout (ongeveer 70 procent) krijgen we binnen door industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen. Zo zit in kant-en-klaarmaaltijden vaak veel zout, maar ook in brood, vlees(waren), soepen en kaas. Het ministerie van VWS wil het zoutgehalte in deze en andere industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen met 30 procent terugbrengen. De producenten hebben daarom een Taskforce âzout in levensmiddelenâ opgericht, die het zoutgehalte in een breed scala aan producten wil verlagen. De Taskforce komt 19 november met een plan.

Wat kun je zelf doen?
Het Voedingscentrum adviseert om:


* weinig of geen zout aan het eten toe te voegen. Probeer eens andere smaakmakers zoals (verse) kruiden en knoflook;
* matig te zijn met zoute smaakmakers zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet âbeterâ dan keukenzout;
* vaker producten uit de categorie âbij voorkeurâ te kiezen, die doorgaans minder zout bevatten;

* het eten van hartige snacks zoals zoutjes te beperken;
* op het zoutgehalte te letten als je een voedingsproduct koopt. Op de verpakking staat het zoutgehalte vermeld als natrium. Wees wel alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Kies voor het product dat het minste natrium bevat.

Zie ook:

* Zout

* Hoeveel zout heb je nodig?

* Hoe (on) gezond is zout?

* Waar kun je zelf op letten?

* Kies ik gezond?