Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Antwoord op Kamervragen over vermoorde schapen in kofferbak

19 november 2008 - kamerstuk

Juridische Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-

Generaal


Postbus 20018

2500 EK Den Haag

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

23 oktober 2008
2080903450 TRCJZ/2008/3102 19 november 2008 onderwerp bijlagen

Kamervragen lid Thieme over vermoorde

schapen in kofferbak Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op vragen van het lid Thieme (PvdD) over vermoorde schapen in kofferbak toekomen.


1. Kent u het bericht "man vervoert vermoorde schapen in kofferbak"?

Ja.


2. Kunt u uiteenzetten of de motieven van de verdachte van het plegen van deze slachtpartij gezocht moeten worden in de sfeer van religie en/of rituelen? Zo ja, vanuit welke levensbeschouwing werd de verdachte geïnspireerd? Zo neen, bent u bereid onderzoek in te stellen naar mogelijke religieuze en of rituele achtergronden van deze daad?


3. Kunt u nagaan hoeveel incidenten er in de afgelopen 5 jaar zijn vastgesteld, waarin religieuze en of rituele slachtmethoden ten grondslag lagen aan wetsovertreding? Zo neen, waarom niet?


4. Bent u bereid nader onderzoek in te stellen naar de achtergronden van ernstige dierenmishandeling in relatie tot religieuze en/of rituele inspiratie? Zo ja, op welke termijn en op wijze? Zo neen, waarom niet?
Nee. Het bericht geeft mij geen aanleiding tot het instellen van nader onderzoek, zoals gevraagd.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 19 november 2008 TRCJZ/2008/3102 2


5. Deelt u de mening dat het in afwijking van reguliere wetgeving toestaan van het ritueel slachten van dieren receptwerking kan hebben in de richting van wetsovertreders? Zo ja, welke consequenties trekt u daaruit? Zo neen, waarom niet?

Nee. Ik verwijs ook naar de beantwoording van de vragen over de verkoop van halal-vlees in supermarkten (Kamervragen II 2006/2007, nr. 372).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --