VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 19 november
2008/111/EK

Kans op hart- en vaatziekten bij nierpatiënten daalt door medicatiecombinatie

Dialysepatiënten overlijden vaak aan hart- en vaatziekten. Ook patiënten met milde tot matige nierafwijkingen hebben een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Aderverkalking lijkt de boosdoener. Een combinatietherapie van drie verschillende medicijnen levert een duidelijke verbetering op in de toestand van de bloedvatwand en heeft dus een gunstig effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij deze groep nierpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van internist Prabath Nanayakkara. Hij promoveert op 21 november aan het VU medisch centrum.

Traditionele risicofactoren zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol verklaren het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met mild tot matig nierfalen niet. Eén van de factoren die wel een rol speelt is een verhoogde oxidatieve stress veroorzaakt door zuurstofdeeltjes die vrijkomen bij verschillende chemische reacties in het lichaam. Zulke deeltjes gaan weer allerlei schadelijke reacties aan met onder andere een bepaald soort cholesterol in het bloed. Dat gaat in de bloedvatwand zitten en maakt deze dikker en stijver: aderverkalking.

Het effect van verlaging van zuurstofschade bij patiënten met milde tot matige nierschade was tot nu toe niet bekend. In het onderzoek van Nanayakkara kregen patiënten met mild tot matig nierfalen drie medicijnen met het doel de zuurstofschade te verlagen: pravastatine (een cholesterolverlager), vitamine E (vangt de schadelijke zuurstofdeeltjes weg) en een homocysteïneverlager. Vervolgens werd de dikte van de bekleding van de halsslagader gemeten, een maat voor de hoeveelheid aderverkalking in het hele lichaam. Deze wand was duidelijk dunner geworden, wat betekent dat de aderverkalking in het hele lichaam verminderd was. De conclusie is dan ook dat deze combinatietherapie een significante verbetering in de toestand van de vaatwand geeft, en daarmee heeft het een gunstig effect op het risico op hart- en vaatziekten voor nierpatiënten.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (