Gemeente Lelystad

Uitvoering Wmo ligt op koers

De nieuwe taken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn nu, bijna twee jaar na de invoering, inhoudelijk en financieel geëvalueerd.

De belangrijkste conclusie uit de evaluatie is dat de uitvoering van de Wmo op koers ligt. Financieel gezien is alertheid geboden. De evaluatie wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Invoering

Vanaf 1 januari 2007 heeft de gemeente er, met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, verschillende taken bijgekregen, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, mantelzorg en een aantal projecten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf de invoering is er veel gebeurd.

Wat is er zoal gedaan?

Vanaf de invoering in 2007 is onder andere het Zorgloket geopend in de hal van het stadhuis. Hier kunnen mensen met al hun vragen terecht. Er is een digitaal Zorgloket ontwikkeld te benaderen via www.lelystad.nl en er zijn diverse folders gemaakt. De Wmo Cliëntenraad voorziet de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies. In deze Cliëntenraad zijn alle doelgroepen van de Wmo vertegenwoordigd. In september 2008 is de Wmo Cliëntenraad officieel geïnstalleerd. Zo heeft zij bijvoorbeeld haar advies uitgebracht over deze evaluatienota. Ook is er begin 2008 een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Lelystad scoort hierin een dikke voldoende.

Verbeterpunten

Natuurlijk wil de gemeente ook een aantal zaken verbeteren. Zo zal de informatie over de Wmo verder verbeterd worden, bij de balie en ook digitaal via internet, zodat mensen op een eenvoudige manier alle informatie kunnen vinden.

Verder worden er duidelijke afspraken gemaakt met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) over het verbeteren van het proces rondom de indicatiestelling. Hierbij kunt u onder andere denken aan duidelijke afspraken over het (handhaven van de) afhandelingstermijnen voor indicaties. Daarnaast komt er op korte termijn een volledig cliëntvolgsysteem, zodat het hele proces, van de aanvraag tot de uiteindelijke zorgverlening, goed gevolgd kan worden. En de ondersteuning van mantelzorgers wordt nader ingevuld.

Financiën niet rooskleurig

Financieel gezien is Lelystad een zgn nadeelgemeente, wat inhoudt dat de bijdragen vanuit het Rijk de komende jaren fors zullen afnemen. Dat terwijl de uitgaven van de gemeente voor de Wmo de komende jaren, onder andere door verschillende wetwijzigingen, alleen maar zullen toenemen. Hierdoor ontstaat binnen enkele jaren een financieel tekort voor de gemeente op dit beleidsterrein. Bij de Voorjaarsnota 2010 zal dan ook een voorstel worden gedaan voor het financiële beleid voor de Wmo voor de toekomst.

---